През май са намалели парите в джобовете на хората и

...
През май са намалели парите в джобовете на хората и
Коментари Харесай

Намаляват парите в обращение, потреблението се свива

През май са намалели парите в джобовете на хората и в касите на компаниите. В края на месеца общата стойност на парите в обращение е 24,5 милиарда лева, което е спад с 24,8 млн. лева по отношение на предходния месец, демонстрират данни на Българската национална банка.

Традиционно спад на парите в обращение има единствено при започване на всяка година поради огромното коледно извършване на покупки през декември. Спадът на парите в обращение през май е още по-показателен на фона на високата инфлация. Заради покачването на цените, с цел да си купят същите артикули и услуги хората би трябвало да носят повече пари в брой. Затова свиването на наличните пари в обращение е знак за понижаване на потреблението на семействата.

За това свидетелстват и данните на Национален статистически институт. Оборотът в търговията на дребно за месец април понижава с 0,8% по отношение на предходния месец. За месец май към момента няма публични данни на Национален статистически институт за търговията на дребно. Данните за април обаче са задоволително показателни за стесняване на потреблението.

Оборотът при продажбите на храни и питиета през април понижава с 0,5% по отношение на предходния месец. Най-голям е спадът при продажбите на компютри и мобилни телефони – със 7%. Намаляват и продажбите на битова техника и мебели (-0,2%), на медикаменти (-1,4%), както и покупките на посредством интернет (-2,3%). Това демонстрира, че хората свиват потреблението си поради високите цени. Продажбите на храни понижават и по отношение на същия месец на предходната година.

През месец май понижават банкнотите в обращение от 10 лева, 20 лева и 50 лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Най-голям е спадът при банкнотите от 20 лева Само за месец те понижават с 3,39 млн. броя, или с 2,6%. При банкнотите от 10 лева спадът е с 2,2 млн. броя или с близо 2,5%. При банкнотите от 50 лева понижението е по-малко. А при банкнотите от 100 лева даже има дребен растеж. Това демонстрира, че макар свитото ползване хората носят банкноти с по-голям номинал поради по-високите цени на стоките и услугите.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР