През май палестинските избиратели ще гласуват за нов парламент, а

...
През май палестинските избиратели ще гласуват за нов парламент, а
Коментари Харесай

Палестинците ще избират президент и парламент - за пръв път от повече от 15 години

През май палестинските гласоподаватели ще гласоподават за нов парламент, а в края на юли - за президент, и това ще са първите избори за тях от 15 години, предадоха ДПА и Ройтерс

Настоящият президент Махмуд Абас подписа нощес декрет, с който насрочва парламентарните избори за 22 май, а президентските - за 31 юли.

В изборите ще вземат участие гласоподавателите от Западния бряг, линията Газа и Източен Ерусалим.

Свикването им е част от продължителни старания за превъзмогване на различията и противоборството сред палестинските фракции. Те възобновиха опитите за помиряване в името на основаването на обединен фронт, откакто предходната година Израел подписа дипломатически съглашения с четири арабски страни.

Тези съглашения, контрактувани от държавното управление на президент Доналд Тръмп, хвърлиха в ужас палестинците и ги сложиха в засилващата се изолираност.

Ислямистката екстремистка формация Хамас, главният вътрешен противник на Абас и неговото придвижване Фатах, приветства новината за изборите.

"През миналите месеци работихме за унищожаване на пречките, тъй че да стигнем до този ден ", уточни в официално съобщение Хамас и прикани за почтени избори, на които гласоподавателите ще могат да изразят волята си без рестрикции или напън, в условия на правдивост и бистрота.

В последните години избори бяха планувани няколко пъти, само че президентски декрет за организирането им по този начин и не беше подписан.

За финален път избор беше плануван към края на 2019 година, когато Абас го обвърза с позволение от Израел той да състои и в Източен Ерусалим, само че позволение не беше обещано.

Последните палестински президентски избори бяха свикани през 2005 година, а последните парламентарни - през 2006 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР