През май, осем месеца след смъртта на майка му кралица

...
През май, осем месеца след смъртта на майка му кралица
Коментари Харесай

Коронацията на крал Чарлз III ще е национален празник във Великобритания

През май, осем месеца след гибелта на майка му кралица Елизабет II, ще бъде разгласен народен празник по случай коронацията на крал Чарлз III, заяви английското държавно управление.

Националният празник ще се организира в понеделник, 8 май, два дни след церемонията в Уестминстърското абатство, се споделя в изказване на Даунинг стрийт.

Правителството съобщи, че както и при коронацията на кралица Елизабет II през 1953 година, кралското събитие ще бъде опция за " фамилиите и общностите в цялата страна да се съберат и да честват дружно ".

73-годишният крал Чарлз ще бъде публично коронясан в лондонското Уестминстърско абатство, следвайки дългогодишна традиция, датираща отпреди повече от 900 години.

Съпругата на монарха, 75-годишната кралица-консорт Камила, също ще бъде коронясана.

Министър-председателят Риши Сунак съобщи, че това ще бъде " неповторим миг за нашата страна ".

" Като самопризнание за това историческо събитие имам удоволствието да разглася спомагателен почивен ден за цялото Обединено кралство през идната година ", сподели той.

Коронацията по традиция се организира няколко месеца след възкачването на новия държател на трона, след интервал на народен и кралски печал, както и на интензивна подготовка.

Бъкингамският замък съобщи, че коронацията ще отразява историческите обичаи на монархията и нейната модерна роля.

Чарлз незабавно стана крал, когато кралица Елизабет умря на 8 септември. Той пое и поста държавен глава на 14 страни от Британската общественост, в това число Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Кралицата, която беше на 96 години, умря в отдалеченото си шотландско имение Балморал след година на влошено здраве. Тя беше на трона в продължение на рекордните 70 години.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР