През май миналата година тийнейджърката е диагностицирана с остра Т-клетъчна

...
През май миналата година тийнейджърката е диагностицирана с остра Т-клетъчна
Коментари Харесай

Революционна терапия премахна нелечим рак

През май предходната година тийнейджърката е диагностицирана с остра Т-клетъчна лимфобластна левкемия, напомня Военновъздушни сили. Т-клетките са част от имунната система и в здравия организъм нападат заболяванията. При съответното заболяване обаче работят безотговорно, трансформирайки се в нападателен животозастрашаващ фактор.

Химиотерапията, последвана от трансплантация на костен мозък при Алиса не дали резултат. Тогава лекарите от болница Great Ormond Street се обръщат към авангардно биологично инженерство, а точно технологията на базово редактиране. Методът е открит едвам преди шест години и разрешава смяна в молекулярната конструкция на обособена база в човешкия генетичен код, премахвайки заложените в нея указания.

Лечението се реализира в няколко стадия, всичките свързани с редактиране на механизмите в генома на Алиса, довели до развиването на болестта ѝ. Първо посредством здрави модифицирани донорски Т-клетки се деактивира механизмът, който кара заболелите Т-клетките да нападат тялото. След това се отстраняват характерната химична маркировка и отбраната на Т-клетките против химиотерапевтична намеса.

В последния стадий на генетичната трансформация...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР