През май Израел минаваше за страна образец за справяне с

...
През май Израел минаваше за страна образец за справяне с
Коментари Харесай

Защо Израел отново е под карантина заради коронавируса

През май Израел минаваше за страна пример за справяне с коронавирусната рецесия, откакто още в началните стадии наложи строга повсеместна карантина и съумя да сведе ежедневния брой на новозаразените до едноцифрени стойности. Но четири месеца по-късно, след внезапно облекчение на рестриктивните мерки и отваряне на страната, броят на инфекциите се усили, като през тази седмица за пръв път бяха открити над 5000 случая за едно-единствено денонощие, предава ДПА.

Точно както през април израелците не можеха да отбележат празника Пасха дружно със своите родственици, по този начин и в този момент те ще бъдат затворени в домовете си за поредицата религиозни празници, започваща с Рош Хашана (Еврейската нова година, чийто първи ден е днес).

И по този начин за какво обстановката в Израел се утежни толкоз фрапантно?

Експерти отдадоха това на прекомерно внезапното отхлабване на рестриктивните мерки и неналичието на тактика след анулацията на първата карантина. Масови прояви като сватби и учебни тържества също способстваха за разпространяване на инфекцията. Завръщането на учениците в учебните заведения, където децата са по 30-40 в паралелка, също докара до възникването на нови огнища.

Вчера просветителната система беше скоропостижно затворена, откакто шефът на израелския народен действен щаб за битка с ковид Рони Гамзу отдаде нарастването на случаите в Израел на децата в учебно заведение, в частност на тези на възраст от 10 години нагоре. Експерти показаха като причина и системата за определяне на контактни лица, която съгласно тях е незадоволително ефикасна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР