През май Индия е закупувала 1,96 милиона барела руски петрол

...
През май Индия е закупувала 1,96 милиона барела руски петрол
Коментари Харесай

Вторият по общ обем износител на стоки за Индия, стана и най-големият й доставчик на петрол

През май Индия е закупувала 1,96 милиона барела съветски нефт на денонощие.Това е с 15% повече от размера на закупения петрол през април, написа The Economic Times, базирайки се на данни от системата за следене на интернационалните доставки на енергоресурси Vortexa.

По данни на изданието, вносът на нефт от Русия е надвишил общият размер на доставките за Индия от Саудитска Арабия, Ирак, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Съединени американски щати. При това, както отбелязва The Economic Times, до предходната година Ирак и Саудитска Арабия бяха главните снабдители на нефт за Индия.
 Индия (ще) е новият максимален снабдител на петролни артикули за Европа
Кой (ще) е новият максимален снабдител на петролни артикули за Европа

Голяма част от горивата са от модифициран съветски нефт

По данни на Vortexa, през предишния месец Ирак е доставил 830 хиляди барела на денонощие на Индия, ОАЕ - 203 хиляди барела нефт дневно и Съединени американски щати - 138 хиляди барела дневно. Доставките за Индия на петрол от Саудитска Арабия паднаха до 560 хиляди барела на денонощие, което е най-ниското равнище от февруари 2021 година.

Така през май Русия обезпечи 42% от целия размер нефт, доставен за Индия от чужбина, а делът на останалите страни-членки на ОПЕК падна до рекордно ниското равнище от общо 39%.

Средната цена на съветския нефт, доставен за Индия през април, в това число разноските за транспорт, е 68,2 $ за барел, демонстрират данните на Vortexa.

За същия интервал, междинната цена на петрола от Саудитска Арабия е 86,9 $ за барел, а от Ирак - 77,8 $ за барел.

На фона на отхвърли на множеството европейски страни от съветския нефт и въвеждането на ценови " таван " от 60 $ за барел петрол, Москва пренасочи доставките си към азиатските страни. Индия не се причисли към рестриктивните мерки по отношение на съветския нефт.
 Петте страни най-големи експортьори за Индия
Петте страни най-големи експортьори за Индия

Голямата (очаквана) изненада е Русия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР