През май 80% от фирмите планират да запазят персонала си,

...
През май 80% от фирмите планират да запазят персонала си,
Коментари Харесай

Делът на фирмите, които планират съкращения, намалява

През май 80% от компаниите възнамеряват да запазят личния състав си, до момента в който през април бяха 73%

© Надежда Чипева Четири от пет компании възнамеряват да запазят личния състав си в кратковременен проект през май, а делът на тези, които възнамеряват съкращения, понижава от 25% до 17% през последния месец. Това демонстрира последната анкета на Национален статистически институт за резултата на изключителното състояние, обвързвано с COVID-19. Тя се организира за втори следващ месец в интервала 7 - 25 май измежду 1683 инцидентно определени компании, представляващи към 106 хиляди наети в страната. Резултатите демонстрират, че през април финансовото положение на компаниите леко се утежнява, само че пък настройките се усъвършенстват в кратковременен проект.

При хотели, къмпинги и места за настаняване с над 10 кревати настройките също се усъвършенстват. По-малко мениджъри възнамеряват да оферират намалени цени за нощувки, а повече са тези, които ще продължат активността си, въпреки и с понижен размер.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Април е бил по-критичен от март

Леко нараства делът на фирмите, които регистрират спад на приходите през април по отношение на март - от 53.5% от интервюираните до 57.6%. Увеличението е за сметка на тези, които регистрират неизменен оборот - в случай че през март това са 36.3% от интервюираните, през април делът пада до 32.1%.

По-подробна разбивка демонстрира, че финансовото положение на компаниите се утежнява най-вече за работещите в търговия, превоз и туризъм, ИКТ и медии, професионални и административни действия. От друга страна, в строителството, интервенциите с недвижими парцели и даже в развлекателния бранш компаниите, които регистрират спад на приходите, са по-малко по отношение на март. Повече сдружения са разчитали да пуснат чиновниците си в неплатен отпуск и ненапълно работно време, а делът на тези, които ползват способи като работа от вкъщи и заплатен отпуск, понижава до надлежно 26.5% и 36.8%.

Въпреки по-големия обсег на понижението на приходите интервюираните през май имат малко по-оптимистични упования за идващия месец. Сега 80% от компаниите възнамеряват да запазят личния състав си, до момента в който през април бяха 73%. Промяната е за сметка на тези, които възнамеряват съкращения - 17% от интервюираните през май. По-добри са и настройките за активността на компаниите. Докато преди месец 15.4% от интервюираните компании означават, че възнамеряват да преустановят активността си, в този момент този дял пада на 6.8% от всички интервюирани.

Ситуацията при хотелиерите

Статистическият институт разгласява и резултатите от второто допитване измежду 786 шефове на хотели, къмпинги, къщи за посетители и други места за краткосрочно настаняване с над 10 кревати. Те демонстрират, че 46.7% от местата за настаняване възнамеряват да предложат по-ниски цени на нощувки при 52.1% месец по-рано.
Очаквано за бранша нараства делът на тези, които регистрират понижение на приходите - с 10 пункта до 82.3%. Възможността на мениджърите да обслужват разноските си със лични средства през идващия месец понижава - в този момент 42% споделят, че не могат да си го разрешат.

Големи промени са забележими във връзка с упованията за активността на компанията. Докато през април 35% от хотели и къмпинги споделяха, че ще продължат активността си с понижен размер, през май делът се покачва до 56.6%. А краткотрайното прекратяване на активността е в проектите на 24.3% от интервюираните - с съвсем 20 процентни пункта под равнището месец по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР