През май 2023 г. Администрацията по храните и лекарствата на

...
През май 2023 г. Администрацията по храните и лекарствата на
Коментари Харесай

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

През май 2023 година Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) даде спорно позволение на Neuralink да тества устройството си за предаване на мисли от човек на компютър върху хора, след опити с маймуни и прасе на име Гертруд. През януари 2024 година компанията разгласи, че за първи път е инсталирала чип в главата на човек. Преди дни пациентът сподели уменията си в предаване онлайн. 
Към края на февруари 2024 година създателят на Neuralink Илон Мъск заяви, че пациентът с мозъчен чип към този момент употребява апарата, с цел да управлява курсор на екрана на компютъра, употребявайки мозъка си.
„ Напредъкът е добър и пациентът наподобява се е възстановил изцяло, с невронни резултати, за които знаем “, сподели Илън Мъск, представен от Reuters. „ Пациентът може да движи мишката по екрана, като просто мисли “, добави той.
В проява онлайн на технологията, чипираният 29-годишен Ноланд Арбау сподели, че може да движи курсора с явна лекост, употребявайки го, с цел да играе партия шах.
„ Обичам да играя шах, тъй че това е едно от нещата, които всички вие ми позволихте да върша. Не можех да върша доста през последните няколко години, изключително пък по този метод “, изясни Арбау по време на предаването онлайн. „ Трябваше да употребявам устата си (при предходното устройство за предаване на команди - б.р.), само че в този момент всичко върша с мозъка си. “
Арбау, който е неподвижен от раменете надолу след автомобилна злополука, описа, че интервенцията по имплантирането на чипа е била сполучлива и по-късно образование с апаратурата той е съумял да я употребява, с цел да ръководи курсора на екрана. Дори самичък стартирал видео играта Civilization VI.
Той добавя, че образованието му почнало от това да опита да трансформира в действително предаване на съответна мисъл на компютъра. „ И оттова просто стана интуитивно за мен да стартира да си представям по какъв начин курсорът се движи. По принцип беше като да използваш мощ върху курсор. Можех да го накарам да се движи, където пожелая, да се заглеждам някъде на екрана и той се местеше, където желая. Това беше толкоз диво прекарване. "


Досега младият мъж след злополуката не можел да играе самичък. Разчитал на помощта на другари и членове на фамилията, които направлявали съответното устройство, което той желал да употребява.„ Не е съвършено. Бих споделил, че се натъкнахме на някои проблеми “, сподели Арбау. „ Не желая обаче хората да мислят, че това е краят на пътуването, има още доста работа за извършване. Но това към този момент промени живота ми “.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР