През март WhatsApp откри уязвимост на шпионски софтуер, с помощта

...
През март WhatsApp откри уязвимост на шпионски софтуер, с помощта
Коментари Харесай

WhatsApp обвини израелския разработчик на софтуер, че шпионира своите потребители

През март WhatsApp откри накърнимост на шпионски програмен продукт, благодарение на която трети страни следят потребителите на незабавни известия, написа Газета.ру. Сега управлението на службата получи доказателства за това кой тъкмо стои зад хакването и е подготвен да се обърне към съда за обезщетение.

``
реклама

WhatsApp се готви да съди израелския разработчик на програмен продукт NSO Group, потвърждавайки, че тази компания взе участие в следене на потребителите на месинджъра. 
 
Това е накърнимост, станала известна през май тази година. Тогава управлението на WhatsApp разгласи, че програмен продукт, предопределен за наблюдаване, е конфигуриран на смарт телефони на консуматори, употребяващи месинджъра.

Зловредният код бива инжектиран в устройството благодарение на повикване посредством WhatsApp и потребителят може даже да не отговори на повикването - шпионският програмен продукт се конфигурира автоматизирано. В същото време диалогът изчезва от историята, съхранявана вътре в притурката.

„ Тази офанзива явно е осъществена от частна компания, която работи с държавни управления и ги доставя с шпионски програмен продукт, с цел да получи надзор върху системата на смарт телефоните. Ние уведомихме няколко организации за отбрана на човешките права и ще продължим да си сътрудничим с тях, с цел да осведомяваме цивилните за този случай “, оповестиха от пресслужбата на пратеника тогава.

Тази история получи необятна обществена реакция. Създателят на пратеника на Telegram, конкуриращ се с WhatsApp, Павел Дуров, разгласява обява, в която остро подлага на критика сигурността на услугата, благосъстоятелност на Фейсбук. 

„ Всеки път, когато WhatsApp поправя сериозна накърнимост в приложение, на негово място се появява нова. Всичките им проблеми със сигурността са доста комфортни за наблюдаване, защото работят като на назад във времето “, сподели ръководителят на Telegram в обява, озаглавена„ Защо WhatsApp в никакъв случай няма да бъде безвреден. “

Сега WhatsApp има намерение да получи задоволство от компанията, която сякаш е основател на надзора. Веднага откакто необятната общност разбра за уязвимостта, медиите започнаха да упрекват израелската компания NSO Group, която се занимава с производството на принадлежности за кибер разузнаване за държавни управления по целия свят. Имаше информация, че програмата Pegasus [„ Pegasus “], която е водещият артикул на израелски снабдител, е употребена за шпиониране на потребителите на WhatsApp. 

Тогава представители на групата на NSO обявиха, че нямат нищо общо с директното потребление на личния програмен продукт. Въпреки това, както следва от колоната на създателя на WhatsApp глава Will Katcart, оповестена в Washington Post, управлението на службата има доказателства, че NSO Group е един от директните участници в нападението. 

„ Ние имаме намерение да притеглим НСО към отговорност за нарушение на локалните и федерални закони на Съединени американски щати, в това число Закона за компютърните измами “, сподели Каткарт.

Според водача на WhatsApp, макар високото равнище на трудност на офанзивата, нападателите не са могли да скрият следите си. Cathcart отговори, че към 1400 консуматори на месинджъри са били наранени по време на хак.
 
WhatsApp има намерение да се обърне към съда, тъй че групата NSO да не може повече да прави активността си в Съединените щати, както и да изиска обезщетение за морални вреди.

" Ние решаващо оспорваме днешните изказвания и ще се надигнем против тях ", се споделя в формалното изказване на НСО. Компанията добави, че потреблението на маркови артикули за цели, разнообразни от попречване на закононарушения или битка с тероризма, се смята за нарушаване на контракта.

Израелският снабдител се е позиционирал като водач в региона на кибер оръжията и неведнъж е заявявал, че продава своя програмен продукт единствено при изискване, че ще бъде употребен за следене на нарушители и терористи.

В задграничната преса обаче нееднократно се съобщаваше, че програмата „ Пегас “ се употребява и против почтени - да вземем за пример през 2017 година мексиканските публицисти и правозащитни деятели, които подлагаха на критика държавното управление, оповестиха хакване на мобилните си телефони и нелегално наблюдаване на персоналния им живот, Съобщава се, че хакването е осъществено благодарение на инструмента на NSO Group.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Ко
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР