През март в централата на Американската агенция за борба с

...
През март в централата на Американската агенция за борба с
Коментари Харесай

ДЕА не харесва стремежа на Байдън да разхлаби ограниченията за канабиса

През март в централата на Американската организация за битка с опиатите (ДЕА/DEA), известна като " балона ", на 12-ия етаж, шефката Ан Милграм насочи необикновена молба към висшите си заместници за по този начин наречената " среща за марихуаната ": Никой не може да си води бележки, заяви Асошиейтед прес.

През идващия половин час тя заяви новината, че администрацията на Байдън скоро ще издаде дълго чаканата заповед за прекласифициране на " тревата " като по-малко рисков опиат – съществена спънка пред

федералната заверка, на която ДЕА дълго време се опълчва.

Процесът, който нормално се управлява от ДЕА, е бил стихотворец от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и решението по него няма да бъде подписано от шефката на ДЕА, а от основния прокурор Мерик Гарланд. Не бива да се не помни, че ДЕА е организация в границите на министерство на правораздаването.

Милграм не дала на помощниците си причина за невижданото решение и от този момент нито тя, нито ДЕА са дали пояснение. Но през миналата седмица всичко се разви тъкмо по този начин, както беше набелязано на тази среща преди два месеца, като най-значителната смяна в политиката във връзка с опиатите от 50 години насам започва без поддръжката на основната организация в Съединени американски щати, бореща се против дрогата в страната.

Министерството на правораздаването изпрати предлагането си до Службата за ръководство и бюджета на Белия дом (СУБ/OMB), потвърдиха в изказване от министерството, съобщи Би Би Си.

След като предлагането бъде оповестено във федералния указател на Съединени американски щати, ще стартира интервал на обществен коментар, след което то ще бъде прегледано от административен арбитър, преди смяната да бъде формализирана и оповестена.

От 1971 година марихуаната е опиат от Приложение I,

което значи, че съгласно мнението на федералното държавно управление тя " понастоящем няма призната здравна приложимост и има огромен капацитет за корист ", напомня английската медия.

Веществата от Приложение III, въпреки това, се дефинират от ДEA като медикаменти " с сдържан до невисок капацитет за отрицателно физическо и психическо влияние ".

Други медикаменти в тази категория включват тиленол с кодеин, стероиди, тестостерон и кетамин.

Така в този момент канабисът към този момент няма да прави компания на хероина и ЛСД.

Запознати с процеса за " освобождението " на марихуаната споделят, че през януари ДЕА е изпратила до министерството на правораздаването записка, в която организацията поискала спомагателна научна аргументация, с цел да се дефинира дали марихуаната има призната здравна приложимост. Адвокатите на правосъдното министерство отхвърлили настояването на ДЕА, защото критериите на организацията били " прекомерно тесни ", осведоми АП. 

Политика, политика…

Няколко сегашни и някогашни чиновници на Агенцията за битка с опиатите обявиха пред АП, че съгласно тях в тази ситуация може да става дума за политика, защото Министерството на правораздаването продължава с прекласификацията на марихуаната, тъй като президентът Джо Байдън желае да употребява въпроса, с цел да притегли гласоподаватели в предизборната си акция, и не е желал да даде на Агенцията за битка с опиатите време за спомагателни изследвания, които евентуално биха се проточили и след деня на изборите.

Тези чиновници също по този начин означиха, че въпреки Законът за следените субстанции да дава на основния прокурор отговорността за контролиране на продажбата на рискови опиати,

федералният закон към момента делегира пълномощията за систематизиране на опиатите на админа на ДЕА.

" За мен е пределно ясно, че Министерството на правораздаването е превзело процеса на смяна на листата, поставяйки политиката над публичната сигурност ", споделя Дерек Малц, пенсиониран сътрудник, който в миналото е управлявал отдела за специфични интервенции на ДЕА. " Ако има научни доказателства в поддръжка на това решение, добре. Но би трябвало да оставите учените да го оценят. "

Подпис на шефката на ДЕА под " помилването " на марихуаната няма, отбелязва АП. 

Байдън държи на думата си

Белият дом не отговори на настояването на АП за коментар, само че организацията отбелязва, че говорителката Карин Жан-Пиер съобщи по-рано, че Байдън е поел ангажимент да извърши заричане от акцията си през 2020 година " Той сподели, че нито един човек, нито един американец, който има марихуана, не би трябвало да влиза в пандиза. Това визира общностите в цялата страна, в това число цветнокожите общности ", отбелязва АП.

На 16 май Байдън написа в обществената мрежа " Екс ": " Твърде доста животи бяха прекършени поради несполучливия ни метод към марихуаната. Затова през днешния ден Министерството на правораздаването подхваща идната стъпка за прекласифициране на марихуаната от Приложение I в Приложение III на опиатите според федералното законодателство, " съобщи ДПА.

Пътят към " свободата " за марихуаната беше прокаран, когато предходната година министерството на опазването на здравето и човешките запаси (МЗЧР/HHS)

предложи прекласифициране на марихуаната, като я счете за по-малко рискова за публичното здраве от кокаина, хероина и оксикодона

и ефикасна при лекуване на анорексия, болежка и други болести. 

Министерството на правораздаването не разяснява разликите с ДЕА в оценките за въздействието на марихуаната, само че в изказване съобщи, че предлагането е " в сходство с научните и медицинските констатации на МЗЧР ".

Този дисонанс сред федерални институции акцентира продължаващия спор за рисковете, които крие използването на канабис, макар че 38 щата към този момент са легализирали здравната марихуана, а 24 – използването на канабиса за забавление. 

Несъгласие, опозиция, само че " прошка " …

Дори Националният институт за корист с опиати (НИЗН/NIDA) към Министерството на здравеопазването излезе с изказвания, които са в очевидно несъгласие с рекомендацията на самото министерство за прекласифициране на марихуаната, в които се споделя, че силата на марихуаната непрекъснато се усилва през годините, което

води до по-голям брой визити в незабавните отделения за лекуване на необятен набор от физически и душевен резултати -

от проблеми с дишането и умствени увреждания до халюцинации и параноя.

" Дали пушенето или консумирането на марихуана по различен метод има лечебни изгоди, които надвишават рисковете за здравето, е към момента отворен въпрос, който науката не е разрешила ", споделя понастоящем Нора Волков, невроложка, която управлява НИЗН, представена на уеб страницата на института. Говорител на НИЗН съобщи, че повторното включване в листата ще улесни по-задълбочените проучвания на опиата.

За финален път НИЗН извърши здравна оценка на марихуаната през 2015 година - година преди ДЕА при администрацията на Барак Обама да отхвърли сходно искане за прекласифициране на опиата.

Този път, откакто Байдън подреди преразглеждане на статута на опиата през 2022 година, МЗЧР одобри нови критерии, с цел да доближи до заключението си за прекласифициране, като взе поради щатите, които към този момент са легализирали здравната марихуана.

От своя страна Милграм не е споделила съвсем нищо за позицията си във връзка с марихуаната и не беше запитана за това по време на одобряването ѝ. Когато пое управлението на ДЕА през 2021 година, тя в частен диалог споделила на сътрудниците си, че счита дебата за легализацията за похищение на вниманието от надалеч по-сериозната рецесия с фентанила, съгласно един от хората, разговаряли с АП.

Определено легализирането на марихуаната ще преодолее съществуващото сега разминаване сред законодателство и реалност. Употребата и притежанието на марихуана е нелегално съгласно федералния закон на Съединени американски щати, само че към три четвърти от щатите са легализирали опиата за медицински или развлекателни цели, отбелязва Иследователският център " Пю ". Според извършено от него изследване през януари 2024 година, в което мнението варира доста според от възраст, партийна обвързаност, етническа принадлежност,  32% от пълнолетните поданици на Съединени американски щати споделят, че марихуаната би трябвало да бъде законна единствено за здравна приложимост, 57% поддържат легализирането на " тревата " за здравна и развлекателна приложимост, т.е. 89% са " за " амнистирането на канабиса. Само 11% твърдо се опълчват на легализирането под каквато и да било форма на опиата. Според " Пю " тези оценки са релативно постоянни през последните пет години. 

И доколкото 2024 година е годината на избори в Съединени американски щати, Байдън регистрира това.

В края на април, заяви Би Би Си,  21 законодатели  от Демократическата партия изпратиха писмо, в което приканват ДЕА и основния прокурор Мерик Гарланд напълно да отстранен марихуаната от листата с следени субстанции и вместо това да я третират като алкохол.

" Време е ДЕА да работи “, се споделя в писмото. " Точно в този момент администрацията има опция да позволи траяла повече от 50 години несполучлива, расово дискриминационна политика за марихуаната. "

А какъв ще бъде резултатът от легализирането на канабиса ще стане релативно ясно едвам след няколко години.

Но към този момент има обстоятелства: Милиони хора в Съединени американски щати споделят, че използват марихуана всеки ден или съвсем всеки ден съгласно разбор на данни от национално изследване. Те към този момент са повече от хората, които споделят, че пият алкохол всеки ден или съвсем всеки ден, съобщи АП.

Алкохолът към момента се използва по-широко, само че през 2022 година за първи път интензивната приложимост на марихуана изпреварва ежедневното и съвсем ежедневното пиянство на алкохол, споделя създателят на изследването Джонатан Колкинс, откривател на политиката в региона на канабиса в университета " Карнеги Мелън ".

Изследването, основано на данни от Националното изследване за използването на опиати и здравето, е оповестено през вчерашния ден в списание " Адикшън ". Според изследването през 2022 година почти 17,7 милиона души са съобщили, че използват марихуана всекидневно или съвсем всекидневно, спрямо 14,7 милиона души, които използват алкохол всекидневно или съвсем всекидневно. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР