През март т.г. 103 деца са настанени в приемни семейства

...
През март т.г. 103 деца са настанени в приемни семейства
Коментари Харесай

Повишава се интересът към приемната грижа, повече са и настанените деца с увреждания

През март т.г. 103 деца са настанени в приемни фамилии по плана „ Приеми ме 2015 “, а за 97 настаняването е прекъснато. Това регистрира ежемесечният разбор, подготвян от Националния екип за организация и ръководство на плана, съгласно който общият брой на децата, отглеждани в приемни фамилии в 147 общини към 31 март т.г., е 1996. От тях 182 са с увреждания, като при стартирането на обществената услуга на 01.01.2016 година децата с увреждане в 82 общини бяха 106.

Децата, за които през март т.г. е подхваната мярката за протекция „ настаняване в приемно семейство “, преди всичко идват от общността (биологичното семейство, семейство на родственици или близки, същото или друго приемно семейство) – това са 90 от всичките 103 случая. При прекратените 97 настанявания обичайно главната причина са осиновяванията – 48 на брой, реинтегрирани в биологичните си фамилии са 20.

През отчетния месец март се вижда леко повишение на интереса към професионалната приемна грижа - подадени са 34 заявки от претенденти за приемни родители за областите Бургас, Варна, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София област и Стара Загора. През трите месеца на 2019 година средномесечната стойност на подадените заявки е 22, през 2018 година - 16. Отговорността за набирането на приемни родители е на Областния екип за приемна грижа, в съдействие с териториалните дирекции „ Социално подкрепяне “. Един от уговорките на комисиите по приемна грижа е да разисква и да възнамерява развиването на приемната грижа в съответния район.

През март т.г. комисиите по приемна грижа към районните дирекции за обществено подкрепяне са утвърдили 6 нови професионални професионални фамилии, от регистъра са заличени 14. Така одобрените приемни фамилии с местоживеене и с снабдител на услугата община към 31.03.2019 година са общо 2 136 (2 130 професионални и 6 доброволни), като от тях в 1 651 са настанени деца. В края на първото тримесечие на 2019 година приемните фамилии, в които няма настанени деца, са 485 (499 през февруари и 514 през януари). Малко над 22 % е междинната незаетост на приемните фамилии, като в две области – Перник и Плевен, този % е под 10.

Причините за незаетост на приемните фамилии са непрекъснат обект на разбор. Най-много от незаетите приемни фамилии са деклариралите предпочитание да се грижат за дете с друг профил от наличния. Затова една от предпочитаните задания на обществените служащи от регионалните екипи по приемна грижа и отделите “Закрила на детето “ е да правят периодически обзор на незаетите приемни фамилии, да се изготвят и показват пред комисиите по приемна грижа оферти за изтриване от регистъра при определяне на обективните условия за това, както и да се разисква препрофилиране с приемни фамилии, за които са открити предпоставки за това.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР