През март строителната продукция бележи известни повишение след спад месец

...
През март строителната продукция бележи известни повишение след спад месец
Коментари Харесай

Нарастване на строителството, но промишленото производство се свива: НСИ

През март строителната продукция бележи известни покачване след спад месец по-рано, само че промишленото произвеждане се свива за четвърти следващ месец, до момента в който търговията на дребно - за втори следващ месец, демонстрират данните на Националния статистически институт, съобщи БНР.

Промишленото произвеждане бележи спад през март с 1,2% по отношение на предходния месец, когато се сви с 0,7%, като това съставлява стесняване за четвърти следващ месец.

Производственото намаляване се дължи най-много на спад с 11,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който производството в добивната индустрия се усилва с 2,8%, а в преработващата индустрия - с 1,5 на 100.

Спрямо годината по-рано (март 2022 г.) промишленото произвеждане се свива с цели 9% след спад с 2,7% през февруари и с 3,4% през януари, като най-солидно намаляване с цели 39,3% регистрира производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който добивната индустрия се намалява с 14,5№, а преработващата - с 0,9 на 100.

Индексът на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " през март се покачва с 0,8% по отношение на февруари, когато се сви с 0,3%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 0,5%, а на сградното строителство - с 1,0%.

На годишна база строителната продукция през март се покачва с 0,3% след спада с 3,1% през февруари, отбелязвайки напредък за пръв път от ноември 2022 година насам. Сградното строителство се покачва с 2,4% на годишна база, а гражданското и инженерното строителство се свива с 2,5 на 100.

През март 2023 година Национален статистически институт регистрира понижаване на търговията на дребно с 0,6% по отношение на февруари, когато тя се сви с 1,0%.

Отчетено е намаляване на оборота по отношение на предходния месец в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,6%) и при напитките и тютюневите произведения (с 0,5%), до момента в който при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се следи нарастване с 2,2 на 100.

На годишна база растежът при търговията на дребно през март се забавя до 1,1% от 4,3% през февруари.

В края на април Национален статистически институт показа изследване, което сподели известно усъвършенстване на стопанската обстановка в страната през четвъртия месец на година (с 0,7 пункта), като беше регистрирано положително покачване на бизнес климата в индустрията (с 2,3 пункта), само че застоялост при търговията на дребно и намаления в строителството (с 0,8 пункта) и в областта на услугите (с 0,5 пункта).

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР