През март ще може всеки да избира с коя ваксина

...
През март ще може всеки да избира с коя ваксина
Коментари Харесай

През март всеки ще може да избира с коя ваксина да бъде имунизиран

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде ваксиниран. Това изясни в ефира на шефът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев. 

" Логистични проблеми, свързани с имунизациите, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5000 дози от AstraZeneca. В четвъртък се чакат 12 хиляди дози Moderna, а до края на седмицата към 53 хиляди AstraZeneca. Другата седмица чакаме още ваксини на Pfizer-BioNTech. Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от другите типове. Тогава е изцяло допустимо да достигнем досега, в който всеки един жител на България би могъл да избере имунизацията, с която да бъде имунизиран. Гарантирана е втората доза на тези, които сега се имунизират с първа. В РЗИ-София и във всички останали здравни инспекции е заделена втората доза и тя е налична ", разясни той.

По думите му, задачата на столичното РЗИ е да има по-голяма обхватност на имунизацията. " Ваксини в Столичната районна здравна ревизия има, общопрактикуващите лекари могат умерено да взимат ваксина от София. Ако се наложи ще бъде осъществена релокация от други районни здравни инспекции, тъй че да бъдат задоволени потребностите на София ", добави Данчо Пенчев. 

Той дефинира зелените коридори и имунизацията в почивните дни като правилно решение.  " Продължава имунизирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този метод да забавяме процеса на другите, които желаят да се имунизират. Един флакон съдържа няколко дози, би трябвало деликатно да се имунизират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се постанова да бъдат отлагани по една или друга причина - да вземем за пример физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от имунизациите ", сподели още доктор Пенчев. 

" В момента имунизираме с налични количества. Ние получаваме количества и типове ваксини, според от контрактуваните връзки на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други елементи на Европа има редукция на количества, закъснение на доставки, това не зависи от нас ", добави шефът на Столичната районна здравна ревизия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР