През март регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС)

...
През март регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Пореден силен ръст на продажбите на нови автомобили в България през март но при понижение за целия ЕС

През март регистрацията на нови коли в Европейския съюз (ЕС) се намали за пръв път от началото на годината, като във Англия пазарът на моторни транспортни средства продължава да се свива солидно, само че към този момент има загуба на положителния прогресивен подтик и в други водещи пазари като тези в Италия и Германия. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) регистрират следващ здрав растеж от началото на годината при продажбите на нови коли в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Евросъюза се намалиха през март с 5,3% на годишна база след покачване с 4,3% през януари и със 7,1% при започване на 2018-а година. През март бяха регистрирани нови 1 792 599 броя коли, като тъкмо година по-рано те доближиха рекорден за този месец пик от 1 891 583 броя. Според ACEA точно обстоятелството, че преди година те доближиха рекорден връх е една от аргументите за по-слабите данни за март 2018-а година.

Агенцията означи, че с изключение на страдащият от много време насам пазар във Англия, редица други водещи автомобилни пазари на Стария континент също са се показали по-слабо през предходния месец. Търсенето на нови коли в Италия се намали с 5,8%, а в Германия - с 3,4%, до момента в който известно покачване е регистрирано във Франция - с 2,2% и в Испания - с 2,1%.

Пазарът на нови моторни транспортни средства във Англия продължава да се сива мощно за дванадесети следващ месец, като през март регистрацията на нови коли се намалени с цели 15,7%, което е следващ знак за икономическите проблеми на Острова на фона на към момента високата инфлация, влошаващия се стандарт на живот и несигурността към течащите договаряния за Брекзит.

Въпреки спада през март, в границите на първото тримесечие на годината търсенето на нови коли в Европейски Съюз се усили едва с 0,7% до 4 171 628 броя. Испания остава водач с повишаване на записаните нови коли с 10,5%, в Германия те се покачиха с 4,0%, а във Франция - с 2,9%, до момента в който в Обединеното кралство е регистрирано намаляване с 12,4% по отношение на първото тримесечие на 2017-а година и в Италия с 1,5 на 100.

ACEA означи, че съществена причина за релативно положителното показване на европейския авто пазар през първото тримесечие е солидното показване на пазарите в най-новите страни - членки на Европейски Съюз (включително България), където продажбите на нови коли скочиха с 11,9 на 100.

Според ACEA продажбите на нови коли в България набъбнаха през март с 10,2% до 3312 броя от 3005 броя година по-рано и след техен натруфен растеж с цели 42,2% през февруари. По този индикатор нашата страна заема девета позиция измежду всички 28 страни-членки на съюза.

За първото тримесечие на актуалната година новите коли, регистрирани в България, се усилиха с 26,2% до 8336 по отношение на 6607 за същия интервал на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена само от Унгария (повишение с 29,8%), Румъния (с 28,6%), Хърватия (с 28,4%) и Гърция (с 26,9%).

Трябва да се има поради, че продажбите на коли са оценени като един от водещите индикатори за положението на европейската стопанска система, като данните за март като че ли удостоверяват трендовете напоследък за закъснение на солидния стопански напредък в Европейски Съюз, който беше в действие през 2017-а година.

Едноличен водач за следващ месец при продажбите на нови коли през март е френската автомобилна формация PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с растеж на продажбите с цели 59,7% по отношение на година по-рано, следвана от немския авто тръст Volkswagen AG (повишение с едвам 0,3%). Останалите водещи компании обаче регистрират понижаване на продажбите, в това число другата огромен френска компания - Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (понижение с 3,2%), немските Daimler Mercedes (понижение с 3,4%) и BMW Group (с 5,8%), както и италианската FCA Group (спад с 8,0%).

Макар и анемично, покачването на продажбите на коли от страна на Volkswagen AG е съпроводено и от увеличение на общия пазарен дял на компанията през март до 22,6% от 21,3% година по-рано, като немският колос остава водач на пазара на коли в рамите на Европейски Съюз.

Това е знак, че водещият европейски производител на коли продължава да се възвръща последователно от най-голямата бизнес рецесия в 78-годишната история на компанията, обвързвана със абсурда с подправените проби на отделяните нездравословни газови излъчвания от нейните дизелови коли. Продажбите единствено от марката коли Volkswagen се покачиха през март с 2,2% на годишна база до 187 803 броя коли. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР