През март очакваме у нас да пристигне и петата разрешена

...
През март очакваме у нас да пристигне и петата разрешена
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: През март очакваме количества от антигенната ваксина на Novavax

През март чакаме у нас да дойде и петата позволена за Европейски Съюз Коронавирус ваксина – тази на Novavax, която е първата антигенна или протеинна. Това съобщи пред БНР шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. Той посочи, че все още в нито една страна членка няма осъществени доставки от нея. По думите му количества ще има, само че към момента не може да се каже сигурно какви ще бъдат те.

Страната ни разполага с четирите позволени ваксини в Европейски Съюз на обща стойност от близо 8,5 млн. лева Най-много количества имаме от имунизацията на Janssen – 1,2 млн., следвана от тази на Pfizer – 1,1 млн., на Moderna – 320 хиляди, както и малко количество на AstraZeneca.

Богдан Кирилов посочи, че все още данните сочат 90% резултатност на имунизацията на Novavax във връзка с симптоматично и тежко протичане, като първичните данни демонстрират и резултатност по отношение на разновидността омикрон, само че са нужни още клинични изследвания, тъй като имунизацията не е прилагана в доста страни. Очаква се компанията да даде и тези данни на ЕМА в идващите седмици.

Очаква се също по този начин утвърждение и за другата антигенна ваксина - на Sanofi/Glaxo, която е също антигенна, добави Богдан Кирилов. България е декларирала и 10 000 дози от инактивираната ваксина на Valneva, само че към момента няма дефинитивни данни от клиничните изпитвания. По тази причина дефинитивна оценка може да има към края на годината. До 2023 година пък можем да предвиждаме появяването на панкоронавирусна ваксина, сподели той. Работи се интензивно и за основаването на комбинирана ваксина против сезонен грип и Коронавирус, добави шефът на ИАЛ.

Навлизайки в тематиката за бустерните дози, Кирилов сподели, че това е верният и потвърден метод за висок резултат от имунизациите, като добави, че към този момент се приказва несъмнено за по-голяма изгода от хетерогенното имунизиране и се вършат проучвания за успеваемостта на комбинирането вътре в групата на иРНК имунизациите.

Двете медикаменти – на Pfizer и Merck, също ще бъдат налични у нас, увери шефът на ИАЛ и посочи, че за втория медикамент се чака мнението на ЕМА през февруари.

„ Количествата към момента не мога да кажа какви ще са, само че са направени всички нужни стъпки от Министерство на здравеопазването да получим медикаментите по едно и също време с всички страни членки “, уточни Богдан Кирилов.

Той се спря и на тематиката за имунизирането на деца у нас, като посочи, ча до момента имаме 500 имунизирани деца на възраст от 5 до 11 години, 11 000 – на възраст от 12 до 15 години и още 10 000 на възраст 16-17 години

Няма обявени тежки странични реакции при имунизираните деца у нас, уточни още той. За децата от 12 до 18 години известията в ИАЛ са 8, общоприетите разказани в късата характерност на продукта, които са минали леко в период от 24 до 48 часа, посочи Кирилов.

България не позволи бракуване на количества ваксини, осъществя ги посредством продажба или подаяние, увери той.

Директорът на ИАЛ бе безапелационен, че експертните препоръки към Министерство на здравеопазването работят интензивно във връзка с протоколите за приложение на новите лечения и българските лекари могат да бъдат сигурни, че ще имат разполагаем най-съвременните научно издържани рекомендации за лекуване на Коронавирус.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР