През март към лятно часово време> Смяната на времето през

...
През март към лятно часово време> Смяната на времето през
Коментари Харесай

Кога се сменя часа през 2021 година?

През март към лятно часово време>
Смяната на времето през 2021 година е в неделя, 28 март 2021 година от 3:00 часа през нощта, когато часа се сменя с един напред, тоест от 3:00 часа става 4:00 часа.
През октомври към зимно часово време>
Сменяме времето и в неделя, 31 октомври 2021 година от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един обратно, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

Нямаше ли да стопираме да със промяната на времето?

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време.  

Според извършени анкети множеството българи желаят да останем на лятно часово време.  Ако това се случи за финален път ще въртим стрелките през март 2021 година.  В случай, че се реши да останем на астрономическо часово време, за финален път ще се сменя часа през октомври 2021 година.

Дискусията в Европейски Съюз да се приключи практиката със промяна на часа

Първоначалните хрумвания бяха да се спре със промяната на времето още през 2019 година, но… 

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като другите страни да изберат до март, дали желаят да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time).

През декември 2018 година се разбра, че предлагането не среща своевременната поддръжката на страните членки на Европейски Съюз. Желание има, само че прибързаното решение може да докара до безпорядък в превоза и връзките и доста разнообразни часови зони в Европейски Съюз.
В кои страни има промяна на часа ?
Държавите в синьо в северното полукълбо и страните в оранжево в южното полукълбо сменят времето към лятно и зимно.

Държавите в ярко сиво са употребявали промяната на времето, само че в даден миг са се отказали.  Държавите в мрачно сиво, в никакъв случай не са сменяли времето.
Защо сменяме часа два пъти годишно?
Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, т.е. зимното.  Лятното часово време се употребява, с цел да се получи по-добро съвпадане сред светлата част на деня и дейните часове на работещите и учещите.  Това би следвало да понижи разноските за осветяване.  Първоначално е въведено при започване на 20 век в Германия. В България се ползва от 1979 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР