През март и април руснаци и украинци воюваха буквално пред

...
През март и април руснаци и украинци воюваха буквално пред
Коментари Харесай

Най-после на българска земя: Корабът „Царевна“ се прибра


През март и април руснаци и украинци водиха война безусловно пред кораба на пристанището в Мариупол, а българските моряци се криеха с часове в машинното поделение.

„ Имаше доста пукотевица. Ние бяхме почти в центъра на военните дейности. Гранати, мини, осколки ", описа Павел Павлов, капитан на кораба

В един от дните ие имало действителна заплаха „ Царевна “ да пламне, защото е горял разлив на масло в морето, който изпепелява влекач.

„ Капитанът се обади в ефир. Прекратиха обстрела и от двете страни. Успяхме да го спасим “, сподели Владимир Маринов, ст. помощник-капитан.

В средата на април 14 от българските моряци съумяха да се изтеглят, само че петима, измежду които капитанът и помощникът му останаха по свое предпочитание до края на септември.

„ Имаме някакво морално обвързване към самия транспортен съд, все едно аз го усещам като живо създание. Той дълго време ни е осигурявал прехранване “, сподели Владимир Маринов, ст. помощник-капитан.

Макар и със вреди, „ Царевна “ стигна без проблем на личен ход до Варна.

„ За благополучие всички се прибират живи и здрави “, радва се Николай Стефанов, шеф на компанията, наела екипажа.

„ Корабът е добра сграда, българска сграда, въпреки всичко да кажем “, сподели Даниел Стефанов, шеф на фирмата-оператор.

Сега на „ Царевна “ му следва ремонт в морската столица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР