През март броят на започналите работа безработни е с 6917

...
През март броят на започналите работа безработни е с 6917
Коментари Харесай

Увеличава се броят на започналите работа през март

През март броят на почналите работа безработни е с 6917 повече по отношение на февруари, като доближи 25 147 души, осведомят от Агенцията по заетостта.

433 пък са хората от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили нова работа посредством бюрата по труда. Въпреки наложените ограничавания и затваряне на действия заради COVID-19 пандемията, търсенето на труд през месеца се усили.

Агенцията по заетостта регистрира и понижение от 0,4% на записаната безработица по отношение на предходния месец. Регистрираните безработни в бюрата по труда са 214 052, което е с 11 229 по-малко от февруари и с 6020 по-малко от март 2020 година

В бюрата по труда през месеца са се записали нови 25 179 безработни, кoeто е с 282 повече спрямо февруари и с 13 690 по-малко от броя на новорегистрираните през март 2020 година Други 687 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в Агенцията по заетостта през месеца.

В кои браншове има най-вече наети

78% от почналите работа през март са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия - 21,5%, следвани от търговията - 13,9%, хотелиерството и ресторантьорството - 10,5%, държавното ръководство - 8,9%, селското, горското и рибното стопанство – 7%, строителството - 5,4%, хуманното опазване на здравето и обществената работа - 4,5%.

Данните сочат, че 5520 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца.

Антикризисните ограничения за поддръжка на заетостта

Схемата " Заетост за теб ", която започва през месец юли предходната година като антикризисна мярка, е осигурила претовареност на общо 18 695 души, като единствено през март са подписани трудови контракти с нови 4067 безработни.

За опазване на заетостта не престават да работят антикризисните ограничения за краткосрочна поддръжка на заетостта - " 60/40 " и план " Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19 ". През месец март близо 160 000 заети са били подкрепени по тези ограничения.

Мярката " Запази ме " за подкрепяне на заетите лица в насилствен неплатен отпуск, натрапен от прекъсването на редица стопански действия за преодоляване на пандемията от COVID-19, обезпечи през месеца средства на близо 50 000 заети.

Нараства търсенето на работна мощ

Заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 18 452 или с 37% повече от предходния месец. Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия, следват хотелиерство и ресторантьорство, търговията, ремонтът на коли и мотоциклети, държавното ръководство, селското, горското и рибното стопанство и административните и спомагателните действия.

Кои са най-търсените специалности?

През март най-търсените специалности са:
личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги;персонал, полагащ грижи за хората;водачи на МПС и преносими съоръжения;машинни оператори на стационарни машини и съоръжения;работници в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт;металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии;продавачи;работници по събиране на боклуци и сродни на тях;монтажници;работници в селско, горско и рибно стопанство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР