През март-април вероятно ще може да се започне с имунизирането

...
През март-април вероятно ще може да се започне с имунизирането
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Масова ваксинация може да започне през март-април

През март-април евентуално ще може да се стартира с ваксинирането на всички искащи - това разгласи пред публицисти основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев след идването на доставка от имунизацията против Covid-19 на " Пфайзер " и " Бионтех ".

" До момента някои области са завършили с първа фаза на имунизиране. Още от тази седмица в Пловдив, Бургас могат да стартират с втора фаза. Това ще стане може би след седмица-две и в София ", добави Кунчев.

Пристигналите през днешния ден дози са 18 720 и са на половина от авансово оповестените. " Само тази доставка на ваксини на " Пфайзер " е съкратена на половина. Оттук нататък влизаме в график. Всеки, който е получил първата си доза от имунизацията против ковид, ще получи сигурно и втората - без значение от забавянето с доставките ", увери основният държавен здравен контрольор.

Той добави, че здравните управляващи у нас не споделят концепцията на Англия да се вършат колкото се може повече първи дози. По думите му нови хора се ваксинират единствено когато има гаранция, че по-рано имунизираните ще могат да бъдат обхванати от имунизационния календар дефинитивно.

 Новата пратка ваксини на Виж още

В началото на февруари се чака да дойдат още 35 000 от препарата на " Пфайзер ", а по-късно средата на месеца ще има и втора доставка от същата компания. Тогава евентуално ще се компенсират и количествата, които трябваше да дойдат през днешния ден, сподели шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

През идната седмица се чакат 4000 ваксини от производителя " Модерна ". " Засега нямаме обявени съществени нежелани лекарствени реакции от тази ваксина. До предходната седмица имаме 19 общо, което е към 1 на 1000. Всички обявени са несериозни, които са разказани в общата харантеристика ", добави Кирилов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР