През март 2023 г. потребителските цени в Германия, изчислени според

...
През март 2023 г. потребителските цени в Германия, изчислени според
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Германия се забави до седеммесечно дъно

През март 2023 година потребителските цени в Германия, изчислени съгласно националните стандарти, са се повишили със 7,4% в съпоставяне със същия месец на 2022 година, след нарастване от 8,7% месец по-рано. Това демонстрират окончателните данни на Федералната статистическа работа на страната (Destatis). Спрямо предходния месец цените са се нараснали с 0.8%.

Данните съответстваха както с предварителните оценки, по този начин и с консенсусните прогнози на анализаторите, направени от Bloomberg и Trading Economics.

Цените на храните и безалкохолните питиета в Германия през предишния месец на годишна база са се повишили с 21,2% и с 1,2% на месечна база. Услугите са поскъпнали с 4,8% за година. Цените на облеклото и обувките се покачват с 4.4% на годишна и 4.5% на месечна база. Междувременно цените на силата се покачиха единствено с 3,5% на годишна база, откакто скочиха с 19,1% месец по-рано.

В същото време инфлацията при услугите се увеличи до 4,8% от 4,7%, като цените на наемите се покачиха с 2,1%, след растеж от 2,0% през февруари.

Моторните горива костват доста по-малко (-16,1%) по отношение на година по-рано. На месечна база през март потребителските цени са нарастнали с 0,8%, регистрират данните на Федерална статистическа работа

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейски Съюз, са се нараснали със 7,8% на годишна база през март. Така инфлацията се забавя по отношение на 9.3% през февруари. На месечна база потребителските цени се покачиха с 1,1% след растеж от 1% месец по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР