През март 2023 г. почти всички страни от ЕС отчетоха

...
През март 2023 г. почти всички страни от ЕС отчетоха
Коментари Харесай

Година след войната за олио: България се оказа единствената държава в ЕС, в която то ... поевтинява

През март 2023 година съвсем всички страни от Европейски Съюз регистрираха растеж на годишната инфлация при олио и мазнините (зехтин, масло, маргарин). Единственото изключение се оказва България. Според европейската статистическа работа през март тази година в страната ни е регистриран спад на цените на тези артикули (с 1%).

" За цялата категория мазнини ценовият показател регистрира намаляване с 0,8%, най-много поради към момента високите цени на маслото. Ако гледаме единствено слънчогледовото олио, то е с 11% по-евтино през март 2023 година по отношение на март 2022 година ", написа икономистът Лъчезар Богданов. Според неговите наблюдения олиото продължава да поевтинява през април и първите дни на май, а прогнозата му е, че следва още по-голям спад.
 Брашното нарастна с над 40%, а олиото - с 21%. Ето по какъв начин се трансформираха цените единствено за седмица
Брашното нарастна с над 40%, а олиото - с 21%. Ето по какъв начин се трансформираха цените единствено за седмица

Преди ден министърът на стопанската система Корнелия Нинова разгласи, че има нарушавания в ценообразуването на олиото

А какви са цените?

Според данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите в края на март 2023 година олио в пластмасова бутилка от 1 литър се е продавало на едро за 3.58 лв..

В резултат на устойчивото повишаване на цената на олиото през втората половина на 2021 година и достигането на пикови стойности през март 2022 година беше регистриран забележителен растеж на годишна база от 66 на 100. Като тогава цената на този артикул достигна 4.64 лв.. За съпоставяне през февруари 2022 година цената на олиото на едро беше 3.45 лв..
 Олиото и горивата нарастнаха стремително. Как се движеха цените през март?
Олиото и горивата нарастнаха стремително. Как се движеха цените през март?

Годишната инфлация доближи 12.4% през третия месец от 2022-а

Именно пикът на цената на олиото през март 2022 година провокира опашки, всеобщо презапасяване и страхове от недостиг и постигане на цени от 10 лева за бутилка у нас. Причината за случилото се беше войната в Украйна, която е един от най-големите производители на слънчоглед. 
 Снимка 617560
Източник:

Бизнес за милиарди

Важно е да отбележим, че България е вторият максимален производител на слънчоглед в Европейски Съюз - малко след Румъния, и пред Франция и Унгария. Делът на България в общото произвеждане в Европейски Съюз през 2022 година е 22.5%. Като, междинният рандеман на повърхност през 2022 година е по-висок от междинния за последните 15 години. България е на 2-ро място в света по експорт на слънчоглед през 2021 година и 2022 година

" През 2022 година износът на слънчогледово олио нараства с над 116% (повече от двукратно) по отношение на 2021 година, или с близо 760 милиона евро! Българските преработватели са изнесли олио на стойност над 1.4 милиарда евро през предходната година ", разяснява тематиката Лъчезар Богданов. И акцентира, че страната ни се изкачва на 2-ро място в света по експорт на олио след Турция (за Украйна и Русия, които са огромни експортьори, няма данни).

А каква е обстановката в Европа?

Най-високо нарастване на годишната инфлация при маслата и мазнините е записано в Унгария (+33% по отношение на март 2022 г.), следвана от Дания (+32%) и Белгия (+31%). За разлика от тях, минимум покачване на цените е записано в Хърватия (+6%), Австрия (+12%) и Чехия (+16%).
 Снимка 617558
Данните за март 2023 година демонстрират, че цената на маслата и мазнините в Европейски Съюз е била приблизително с 23% по-висока по отношение на март 2022 година

Пикът в годишния ритъм на смяна настъпи през декември 2022 година (+32% спрямо декември 2021 г.), което демонстрира спад от 9 процентни пункта през първите три месеца на 2023 година Това допуска, че темпът на инфлация за масла и мазнини стартира да се забавя, означават от Евростат.
 Комисия за защита на конкуренцията изяснява: Защо макар рекордния рандеман цените на брашното и олиото гонят 20-годишен връх
Комисия за защита на конкуренцията изяснява: Защо макар рекордния рандеман цените на брашното и олиото гонят 20-годишен връх

Износът на пшеница от Пристанище Варна с близо 90% растеж и то единствено от началото на настоящата пазарна година до 2 януари 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР