През март 1932 г. децата от училището в с. Ружинци

...
През март 1932 г. децата от училището в с. Ружинци
Коментари Харесай

През 1932 г. деца са спасили десетки щъркели в с. Ружинци

През март 1932 година децата от учебното заведение в с. Ружинци избавят десетки замръзнали щъркели, сподели за Радио „ Фокус “- Видин Весела Пелова от Държавен архив-Враца. Тя уточни, че случката е разказана в летописната книга на учебното заведение от локалните учители.
" През пролетта на 1932 година в дните от 22 до 25 март зимата ненадейно се завърнала във Врачанско откакто прелетните птици се завърнали в родния си край. Щъркелите, косовете и лястовиците били застигнати от същинско злополучие и почнали да изгиват всеобщо. Ситуацията припомня доста на сегашната ", сподели Весела Пелова. Тя уточни, че тогава деца от учебното заведение в село Ружинци, напуснали образователните часове и дружно с родителите си отишли да избавят по полето замръзнали щъркели.
" Самите прелетни птици потърсили леговище в жилищата на хората. Учителите в локалното учебно заведение в село Ружинци, което тогава било във Врачанска област, а в този момент се намира във Видинска, описали в летописната книга на учебното заведение невероятното преживелица “, сподели Весела Пелова. Според нея като спомен за това нечувано събитие в живота на хората с “белите птички” – щъркелите, които оживели през 1932 година посредством помощта на детското съчувствие се появило и едно село в този регион – Белоптичене. Днес то е квартал на село Ружинци.
" Благодарение летописните бележки на учителите, този невероятен урок по екология може да доближи и до днешните възпитаници ", сподели Весела Пелова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР