През лятото в Германия бе открит нов щам, известен като

...
През лятото в Германия бе открит нов щам, известен като
Коментари Харесай

Новият COVID-19 щам ХЕС в България: Как да разпознаем симптомите?

През лятото в Германия бе открит нов вариант, прочут като ХЕС, който бързо набира скорост в Европа и България. Този вариант е резултат от комбинацията на два по-стари разновидността – KS.1.1 и KP.3.3 , и може да се трансформира в преобладаващ през зимните месеци. Въпреки че вариантът се демонстрира с леки признаци , неговото разпространяване е бързо и това го прави евентуално рисков.

Симптоми на варианта ХЕС

Един от най-отличителните аспекти на ХЕС е леката клинична картина. Често инфектираните даже не осъзнават, че са заболели, което води до подценяване на обстановката и липса на здравна помощ. Основните признаци включват:

– Дразнене в гърлото
– Кашлица
– Лека изнемощялост
– Болки в мускулите
– Понякога лека температура /но рядко/
– Главоболие

Симптомите нормално са съсредоточени в горните дихателни пътища и отшумяват за 3-4 дни. Макар и рядко, затруднения като пневмония могат да се появят при хора с рискови фактори.

Проблеми с разпространяването

Въпреки леките признаци, ХЕС се популяризира бързо, изключително в среди с доста хора, като учебни заведения, работни места и публични събития. Медиците акцентират, че действителният брой на инфектираните е доста по-голям от публично записания. Причината за това е, че доста хора не се тестват или не търсят здравна помощ заради лекотата на признаците.

Щамът ХЕС може да се трансформира в сериозен проблем през зимата, заради бързото си разпространяване и подценяването на признаците. Важно е да останем осведомени и да следим здравословното си положение, изключително в случай че видим раздразнение в гърлото, кашлица или лека изнемощялост. Лечението на варианта нормално е симптоматично, само че е от значително значение да се понижи разпространяването му посредством бързо разкриване и тестване.

Movember-2024: Уролози от ВМА с безвъзмездни прегледи

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР