През лятото на миналата година, компанията за информационна и интернет

...
През лятото на миналата година, компанията за информационна и интернет
Коментари Харесай

Британски регулатор е против сделката между NortonLifeLock и Avast

През лятото на предходната година, компанията за осведомителна и интернет сигурност NortonLifeLock, че ще придобие друга компания от бранша – чешката Avast. Новината за това породи разумно голям брой мнения и опасения, както от страна на защитната промишленост, по този начин и от страна на потребителите. За първите, това означаваше появяването на голям конкурентен колос. За вторите – терзания, заради това, че изборът на решения, с които да пазят системите си се свива в допълнение и на без това не доста разнообразния пазар, изключително когато приказваме за безвъзмезден програмен продукт за отбрана. Сега обаче договорката сред двете компании е в риск, за което предават The Register.

В началото на тази година английският антитръстов регулатор CMA (Competition and Markets Authority) даде старт на специфична анкета, в която предложения за присъединяване страни от киберзащитната промишленост и заинтригувани сътрудници, които да изкажат мнението си дали едно сходно обединение няма да се отрази отрицателно на бранша и дали не влиза в несъгласие с английското законодателство по отношение на развиването на конкурентна среда.

Тази седмица CMA излязоха с финално умозаключение по проблема, в което се опълчва на договорката и заключава, че тя ще окаже отрицателен резултат върху конкуренцията в бранша в Обединеното кралство.

„Поради това, че двете компании се явяват близки противници и с останали нищожен брой съперници, CMA се тормози, че в случай че бъде завършена, въпросната договорка може да докара до понижаване на конкуренцията на английския пазар. Това на собствен ред може да докара до това, че английските консуматори ще бъдат изправени пред влошен избор в бъдеще при избор на програмен продукт за киберзащита“, гласи мнението на организацията.

Решението дава период от пет дни, в които двете компании би трябвало да излязат с съответни оферти, които да оборят заключението на CMA. Когато това бъде направено, антиконкурентната организация ще има на собствен ред период от пет дни, в които да даде зелена светлина на сливането или да я отхвърли.

„Ние живеем все по-голяма част от нашия живот в онлайн пространството и е от витално значение хората да имат достъп до конкурентно киберзащитно софтуерно решение, когато търсят метод да защитят себе си и своите фамилии. Предложеното придобиване на Avast от страна на NortonLifeLock може да докара до ощетяване на конкуренцията във Англия и в последна сметка – до по-лоша договорка, когато хората търсят програмен продукт за киберсигурност. Ако двете страни не предложат ясно решение, което да адресира нашите терзания, ние имаме намерение да преминем към втората фаза на нашето разследване“, гласи позицията на CMA.

Дали ще се доближи до консенсус сред страните или не и какво ще е то, следва да научим по-късно тази година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР