През лятото на 2021 г. отново може да има с

...
През лятото на 2021 г. отново може да има с
Коментари Харесай

Мислят да има по-евтини и безплатни чадъри по плажовете и тази година

През лятото на 2021 година още веднъж може да има с понижени цени или даже безвъзмездни . Това се разбра след среща сред вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на Асоциацията на концесионерите на морски плажове в България, оповестява.
Единият метод да се реализира понижение на цените е да се направи корекция в закон като предишното лято. Тогава посредством преходните и заключителните разпореждания на Закона за здравето на министъра на туризма бе предоставено да внесе в държавното управление оферти за понижаване на заплащанията от страна на концесионерите и наемателите на морски плажове. Те трябваше сами да изберат с какъв % да е понижението и надлежно да смъкват цените за чадъри, шезлонги и други плажни такъми. Това обаче важеше единствено за летния сезон на 2020 година и тогава на 17 от общо 132 плажа сянката бе безвъзмездна, а на доста от останалите цената падна с 50% и повече .
 Между 5 и 10 лв. ще плащаме за чадър и шезлонг на родните плажове Между 5 и 10 лв. ще плащаме за чадър и шезлонг на родните плажове
Повече от половината българия няма да почиват през лятото, само че какви цени да чакат тези, които въпреки всичко ще се отдадат на летен релакс и...
Продължаващата рецесия, подбудена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните управляващи постановат сходен вид подпомагащи ограничения да бъдат заложени и за летния сезон през 2021 година, съобщи Марияна Николова. Тя посочи, че ще се търси подпомагане от здравното министерство за това, както и за изработването на специфични противоепидемични ограничения за плажовете през лятото. Друга опция е концесионерите и наемателите да понижат цените на чадърите и шезлонгите  предвид на търсенето. В период до 01.06.21 година или за новите контракти - в период от 10 дни от влизането им в действие, концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за осъщественото понижение.
Поправка в закона обаче мъчно ще мине в границите на този парламент, тъй като би трябвало да се свика изключително съвещание. Миналото лято на концесионерите бе предоставена също посредством смяната на закона опцията да усилят комерсиалните площи на поверените им плажове с още 4%, а също по този начин да не заплащат таксите си към страната преди сезона, а след приключването му чак през октомври.
По време на срещата представителите на сектора са сложили въпроса за смяна в отстоянията сред чадърите , което съгласно миналогодишните параметри бе 20 метра. Посочили още, че към този момент са почнали записвания за Великден и щяло да е потребно за тях да имат повече изясненост и конкретика за опциите за пътувания към празника. В края на април и началото на май обичайно у нас към този момент има непознати туристи по Черноморието, а при започване на юни стартират чартърните полети.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР