През лятото може да ви ухапе пчела, оса или стършел,

...
През лятото може да ви ухапе пчела, оса или стършел,
Коментари Харесай

Как да действате ако ви ухапе пчела, оса или ви опари медуза?

През лятото може да ви ухапе пчела, оса или стършел, да ви опари медуза в морето

Нищо ужасно – за множеството хора ужилването не крие риск от алергична реакция, единствено е мъчително. Ще се справите с подръчни средства.

Трябва обаче неотложно да търсите здравна помощ, в случай че след захапване от насекомо се появят затруднено дишане, оток в устата или гърлото, проблеми с говора, значителни обриви по кожата, уязвимост, световъртеж. Това са признаци на алергична реакция, против която ограничения би трябвало да предпише доктор.

Мястото на ухапването постоянно се зачервява и подува, само че в случай че няма затруднения, отокът минава за 1-2 дни.

Особено би трябвало да внимавате, като ядете и пиете навън – ароматите бързо притеглят оси и пчели, а ухапването в устата е изключително неприятно.

При случай с насекомо, в случай че жилото е останало, го извадете с дезинфекцирани пинсети или ъгълче на твърда карта. Не стискайте мястото, тъй като може да се разнесе впръсканата в кожата отрова. Наложете леден компрес или сложете кубче лед.

Народната медицина поучава незабавно да натъркате потърпевшото място с разрязана скилидка чесън или глава кромид лук.

Когато болката поутихне, намокрете памучно тампонче или чиста платнена забрадка в разтвор от хлебна сода и дръжте върху отока 15-20 минути. Разтворът се прави от 1 ч.л. сода и 1 ч.ч. вода.

При ужилване оказват помощ и листа от живовляк. Необходимо е добре да ги размачкате, с цел да излезе сокът им и да залепнат върху кожата.

На море неприятно прекарване е опарването от медуза. Край българското крайбрежие има над 2000 типа, само че не са рискови. Може да са рискови единствено за хората, предразположени към алергии, за дребните деца и възрастните над 70 години.

За алергична реакция към медузи предупредителните знаци са като при захапване от инсекти – затруднено дишане, виене на свят, бързо разпространяващ се обрив, сходен на опарване от коприва, гадене, промени в съзнанието, мускулни конвулсии, интензивен пулс.

Първата помощ е бързо да остържете полепналите по кожата кафези от мекотелото, които не престават да преливат токсините си. Това може да стане под надолнище с ръба на пластична карта, с тъпата страна на нож, с мида с гладки краища. След това щедро изплакнете засегнатото място със слаб оцет.

Някои ужилвания на медузи предизвикват болежка и сърбеж 2-3 дни. Ако мястото стане доста мъчително, стартира да се подува или се образуват рани, визитата при доктор е наложително.

При сдържан дискомфорт оказват помощ компреси с топла или с доста студена вода, с разтвор на сода за самун или на винен оцет.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР