През летните месеци обичаме да си приготвяме напитка с мляко

...
През летните месеци обичаме да си приготвяме напитка с мляко
Коментари Харесай

5 хранителни комбинации, които да избягваме

През летните месеци обичаме да си подготвяме напитка с мляко и пъпеш. Вкусна е, считаме че е потребна, само че забравяме, че тази композиция може да провокира нежелано разстройство на храносмилателната система. Специалисти по хранене предлагат плода да не се съчетава с други храни, с изключение на с плодове, написа Az-jenata.bg.

Кои други хранителни комбинации е добре да избягвате?

Кекс и плодов сок

Голяма част от обичаните ни храни и питиета, вместо да ни зареждат с сила, като че ли лишават от нея. Като комбинацията на сладкиш с плодов сок. Тук липсват протеини, потребни фибри, само че количеството на въглехидрати е огромно, което покачва равнищата на кръвната захар, а по-късно спадат внезапно.

Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко.

Месо и сирене

Топеното сирене, кашкавал, моцарела, бяло саламурено, синьо и т. н. са вкусни, обичаме да ги прибавяме към нашите месни предписания. Но тъкмо тази комбинация от два типа скотски протеини не се предлага, изключително за положителното храносмилане. В сиренето има калций, а в месото – желязо и цинк. Въпреки че тези детайли вземат участие в метаболитните процеси, калцият може да забави усвояването на цинка и желязото.

Съвет: Опитайте се да комбинирате месо със зеленчуци, защото те са богати на витамин С,който оказва помощ за абсорбирането на желязото.

Риба и яйца

Тази комбинация не звучи по никакъв начин нездравословна, само че съгласно някои диетолози е добре да я заобикаляме. И двата продукта поотделно са доста потребни, защото ни обезпечават значими хранителни субстанции като витамини и аминокиселини. Суровите яйца съдържат характерен протеин, наименуван авидин, а рибата витамин В7 (биотин), който играе значима роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за поддържане на равнищата на кръвната захар.

Ако комбинирате сурови яйца с риба, авидинът може да обезврежда действието на витамина. Препоръчва се яйца да не се съчетават със сирене, мляко, масло, майонеза, картофи, авокадо и други.  

Чай и кифли

Вкусният чай с кроасаните приготвени с квас, може да сътвори чувство за тежест и ферментация в стомаха.

Съвет: Най-добре е да пиете питиета, богати на танин и кофеин, един час след хранене.

Кисело мляко и киви

Кивито постоянно се прибавя към кисело мляко и млечни шейкове. Ензимите, които се съдържат в плода, способстват за ускореното разграждане на млечния протеин. По тази причина усетът на млякото и млечните артикули става горчив.

Съвет: По-добре е да добавите банан, горски плодове, праскови, кайсии.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР