През летните месеци, градината ви приканва да прекарвате все повече

...
През летните месеци, градината ви приканва да прекарвате все повече
Коментари Харесай

Оригинални начини за засенчване на градината

През летните месеци, градината ви приканва да прекарвате от ден на ден време навън. В нея можете да си почивате, да се наслаждавате на утринното си кафе или пък вечеря в другари и фамилията. Освен това, можете да си оформите кътче за работа и с преносимия компютър пред вас да имате в действителност изнесен офис. Има единствено един проблем – да се предпазите от несъразмерните слънчеви милувки, които в последните години стават все по-горещи, поради климатичните промени. Ето по какъв начин да засенчите специфичното място в градината си.

Засадете подобаваща растителност

Дали това ще са две праскови и две череши или различен тип дървета, решавате вие. Може би желаете огромен дъб, на който един ден да закачите люлка или пък иглолистен тип, който да украсявате за коледните празници? Изборът е единствено ваш. Засаждането на дърво е идеално решение за помрачаване на градината, с един минус: ще почакате за сянката. Дори да засадите по-голямо растение, а не млада фиданка, ще би трябвало време, до момента в който то оформи гъста корона, която лятото да ви пази от слънцето. Но пък е толкоз особено да засадите дърво! Казват, че всеки би трябвало да го направи най-малко един път в живота си. Представете си, масата за хранене, вие и фамилията, дружно под сянката на дървото, което сте посадили и за което се грижите дружно. Безценно!


Пергола като заслон за пясъчник, фотография: gardenway.bg

Пергола с катерливи растения

Друг метод, да употребявате природата в помощ на обезпечаване на сянка в градината, е да изберете пергола. До нея можете да засадите желани катерливи и увивни растения като жасмин, лоза, клематис, лоницера, луксозна глициния или пък катереща роза. Погрижете се филизите да се прикрепят към перголата и те сами ще намерят пътя си. С времето компактно ще прегърнат структурата и ще ви обезпечат превъзходен зелен и пъстър хубав балдахин, който ще ви пази от слънцето и ще обезпечава повече хладина и отбрана от горещините. Недостатък още веднъж е потребността от време, само че пък удовлетворението при типа на образувания след време пъстър водопад, е несравнима. Консултирайте се с ландшафтен проектант, с цел да извършите най-хубавия избор и да се съобразите със сезонните цикли на напредък на растенията и резултата, който търсите.


Уютна тераса, предпазена от перголата Санторини, фотография: Gardenway.bg

Градинска архитектура

Освен пергола, можете да разчитате на още доста решения за помрачаване на градината, с източник необятната градинска мебел и архитектура. Това са разнородни беседки, чадъри, слънчеви платна, шатри и други. На можете да избирате сред всевъзможни дизайни, с разнородни размери и спомагателни решения като странични пердета или щори за още повече сянка или пък мрежа срещу комари, за още комфорт в летните вечери. Конструкциите може да са свободно стоящи, прикрепени за земята или пък стена. Изработват се от материали, които са устойчиви на слънцето. UV лъчите, капризите на времето и ще ви служат дълго и правилно. С тях можете да покриете и засенчите каквото си пожелаете – външна маса за хранене; ъгъл за отмора с градинска мебел; шезлонгите край басейна или на поляната; клатещите се столове на откритата веранда; работния ви ъгъл с масичка и стол в двора и каквото още е належащо.


Терасова пергола с покрив от плат, фотография: Gardenway.bg

Внесете сянка в градината и си осигурете повече комфорт през летните месеци. Изберете жива растителност или пък градинска архитектура, а за какво не и двете? Дърветата и катерливите растения ще внесат още луксозна жива природа, само че няма да ви предпазят от дъжда. Перголите и беседките ще ви дадат решения и за странично помрачаване, предотвратяване от комари и инсекти и каквото още ви е належащо. Оформете своя оазис в градината през днешния ден и се наслаждавайте на безкрайни блажени часове навън, предпазени от надеждна и красива сянка.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР