През ледено кралство преминават с колите си жители и гости

...
През ледено кралство преминават с колите си жители и гости
Коментари Харесай

Ледено кралство преди Триград – красиво и опасно

През ледено кралство минават с колите си поданици и посетители на девинското в най-студените зимни дни и нощи. Точно преди тунела, до, при минусови температури се образуват чудни ледени " сталактити ". Изключително красиви за гледане, само че рискови за пътуващите с коли. Стотици са се снимали там за спомен от величественото място. За благополучие, до момента никой не е потърпевш съществено от откъртили се части.  
 

 
„ При нас валя доста преди две-три седмици. Скалата от горната страна и ливадите в местността Пометково очевидно доста са пропити с вода и тя се стича надолу. Започва да се процежда по скалите и нощем замръзва. Дори да се натрошат, след няколко дни се образуват още веднъж. Така се получава, когато денем стане много топло, само че през нощта температурите паднат до под нулата и отново замръзват “, споделя кметът на селото Емо Гогушев.
По думите му това разчистване излиза много скъпо, тъй като всякога би трябвало да ангажират вишка.
 

 
„ Човек се качва горе с секира и лопата, с цел да ги троши. Налага се през седмица почти да се махат. Надявам се да поомекне малко времето, с цел да не са толкоз високо. Във всички случаи не могат да се обрулят изцяло, тъй като в цепките на скалите се задържа " корена " на висулката. Там е доста компактен ледът, а и не може да се стигне. По-скоро махаме острите елементи, с цел да предпазим пътуващите. Там, където скалата е по-изпъкнала, дори машината не може да повдигне коша толкоз, колкото е належащо, с цел да се натрошат “, добави Гогушев.
 Открийте пещерите край Триград Открийте пещерите край Триград
Със сигурност доста от вас обичат Родопите и тяхната магия, само че в тази публикация ще приказвам за едно друго тяхно обаяние - пещерите и по-с...
Той сподели, че до момента не се е случвало да падне върху кола на човек от Триград. В годините обратно обаче негови познати от вътрешността на страната се оплаквали, че висулка им е падала на тавана на колата.
 

 
„ Случвало се е  през пролетта, когато ледът стартира да се отлепя от скалата. Но съгласно мен и това е обикновено – камъни падат от скалите, та лед няма да падне. Просто не може да се махне целият лед от скалите. Невъзможно е да го достигнем. Трябва всеки от нас да внимава малко повече, до момента в който кара през там. Високо в планината сме, няма по какъв начин да променим природата. А са в действителност красиви. Много хора са се снимали, тъй като като не се чистят, е доста очарователно. Даже висулките стават като пещери, може да се  мине зад леда и стават доста хубави фотоси. Красиви са, само че са рискови “, акцентира кметът на Триград.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР