През изминалото денонощие още 29 български граждани, които са на

...
През изминалото денонощие още 29 български граждани, които са на
Коментари Харесай

39 българи има в момента на о-в Бали, всички са в безопасност

През миналото денонощие още 29 български жители, които са на отмора на о.Бали, са се свързали с спешния щаб, образуван в посолството на България в Индонезия, заяви Министерството на външните работи.

До този миг българите, които са уведомили задачата ни, че се намират на острова, са 39. Сънародниците ни са в сигурност, в хотелите, в които са отседнали.

Българско семейство с дете се е намирало на интернационалното летище на острова. Консулът ни в Джакарта Александрина Гигова е оказала подпомагане на сънародниците ни и тази заран те са отпътували към летището в Сурабая (Източна Ява), откъдето ще вземат полет за България. Други двама български жители, чийто полет е бил анулиран, също са били пренасочени към летището в Сурабая, със съдействието на консула ни в Джакарта. Те ще отпътуват към Сингапур, а оттова – за България. 

По информация на посолството интернационалното летище на острова - „ I Gusti Ngurah Rai Airport “ остава затворено и в идващите 24 часа – до 7 ч на следващия ден сутринта (местно време). На втория етаж на интернационалното летище в Бали действа осведомително бюро за жителите на страните членки на Европейски Съюз, където те могат да получат подробна информация за ситуацията и опциите за консулска отбрана. До този миг група от 10 български жители, които са на отмора на острова, се беше свързала с задачата ни в Джакарта, с цел да осведоми за местонахождението си. Те се намират надалеч от зоната на вулкана и са в сигурност в хотела, в който са отседнали.

Във връзка с усложнената конюнктура в резултат на интензивността на вулкана Агунг Министерството на външните работи напомня препоръките си към българските жители, които възнамеряват пътешестване до о. Бали. Препоръчва се на нашите сънародници преди да подхващат пътешестване авансово да се свържат с самолетната компания и туристическата организация, която са избрали. Да бъдат внимателни, да не навлизат в избраната ограничаваща зона, да се осведомят авансово в детайли за настоящата конюнктура, да наблюдават информацията в локалните медии и да съблюдават прецизно напътствията за сигурност на управляващите.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта още веднъж приканват всички българи, намиращи се все още на остров Бали, да се записват на уеб страницата на министерството в рубриката „ Пътувам за “, като дават мобилен телефон, имейл и прецизен адрес на местожителство на остров Бали. Така, при нужда, консулските ни управляващи ще могат да окажат своевременна помощ.

В случай на потребност от подпомагане или нужда от настояща информация за ситуацията на о. Бали те могат да се свържат с задачата ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР