През изминалия уикенд над 15 000 души взеха участие в

...
През изминалия уикенд над 15 000 души взеха участие в
Коментари Харесай

Над 2100 птици регистрираха във Варна по време на Европейските дни на птиците

През миналия уикенд над 15 000 души взеха присъединяване в Европейските дни на птиците – най-голямото европейско събитие за наблюдаване на птици. 34 национални колегата на BirdLife International в Европа и Централна Азия проведоха над 770 разнообразни събития, по време на които участниците следиха годишната миграция и видяха над 3,5 милиона птици по пътя им на юг.

В България събитията, които провежда Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) през миналите почивни дни, бяха 7, като в тях се включиха близо 200 души.

Във Варна, Велико Търново, както и в София в границите на " Природа Фест " се организираха орнитологични разходки.

Най-много птици записаха участниците в събитието ни във Варна – над 2100. Най-многобройните следени типове са огромен корморан – 662, жълтокрака чайка – 482 и посевна гарга – 450. Най-интересното наблюдаване – на скални лястовици, е направено във Велико Търново.

В гоцеделчевското село Баничан учениците от ОУ „ Св. Паисий Хилендарски “, които се включиха в отбелязването на Дните, осиновиха щъркелово гнездо и направиха своите наблюдения в Обсерваторията за наблюдения на птици в селото.

По време на събитията в Европа са осъществени наблюдения на няколко редки типа: бъбрица на Ричард в Австрия и Белгия, дребна белочела гъска в езерото Керкини (Гърция), сибирска младоженка в Унгария, звучен артист в Швеция, степна калугерица в Узбекистан и дребна овесарка в Нидерландия.

Събитията и обобщаването на информацията тази година се координираха още веднъж от колегата на BirdLife в Словакия. Най-много събития се организираха в Унгария – 161. Най-много участници събра Гръцкото орнитологично сдружение – 3000. Най-много птици са следени във Финландия – 1 496 000, а трите най-многочислени типа са белобуза гъска, гривяк и елементарен скорец.

BirdLife International е световна партньорска мрежа от природозащитни организации, която работи в над 120 страни за запазване на птиците и техните местообитания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР