През изминалия седемдневен период агрометеорологичите условия се определяха от по-високи

...
През изминалия седемдневен период агрометеорологичите условия се определяха от по-високи
Коментари Харесай

Застудяването е от полза за овошките

През миналия седемдневен интервал агрометеорологичите условия се определяха от по-високи по отношение на климатичните правила средноденонощни температури. Това докара до прекосяване на зимните житни култури от бездънен в условен покой, а в южните региони на страната се сътвориха условия за протичане на забавена вегетация. При ранноцъфтящите овощни типове (бадем) в региона на Пловдив бе следено прибързано разпукване на пъпките.

След настъпилото кратковременно захлаждане в самия завършек на миналия интервал, през първата половина от идващия седемдневен период, още веднъж се предвиждат наднормени температури. Средноденонощните им стойности ще са към биологичния най-малко, нужен за обновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури. Най-голяма част от есенните посеви с пшеница и ечемик се намират във фаза листообразуване (2-3 лист).

През втората половина от интервала се предвижда намаляване на температурите, което ще предотврати излизането на овощните типове от положението им на насилствен покой. Критични минимални температури за есенните посеви с пшеница, ечемик и рапица не се чакат.

През първата половина от интервала изискванията ще са подобаващи за осъществяване на резитби в овощните и лозови насаждения и за отнасяне с фунгициди при овошките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР