През изминалите почивни дни курортът Рибарица стана столица на българският

...
През изминалите почивни дни курортът Рибарица стана столица на българският
Коментари Харесай

Празникът на народния обичай и автентичната носия за 13-та година събра пазителите на българския бит и фолклор

През миналите почивни дни курортът Рибарица стана столица на българският обичай и фолклор. В планинското селце, за 13-та година, се организира Празника на националния бит и достоверната носия, който събра общо 50 колектива, обединения и читалища от цялата страна.

Кметът на село Рибарица – Пенка Ганева, даде началото на празника, а към присъстващите се обърна и доктор Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен.

За следващ път това историческо място събира в едно бистрите поточета на българския фолклор. Те се стичат от всички краища на страната ни, с цел да попълнят водите на богатата българска фолклорна съкровищница, сподели доктор Бояджиева.

Тя акцентира, че мотивът на събитието е повече от явен, тъй като обичта към фолклора е вплетена и блика в сърцето. И ще блика, до момента в който има такива като Вас, които отстояват с цялостни сили нашата българска културна еднаквост, акцентира кметът на Тетевен.



През двата дни на конкурсната стратегия бяха показани пъстри плебеи, кръшни български национални хора и песни, разнообразни традиции и колоритни носии на 100 и повече години. По традиция всички участници, поданици и посетители имаха опцията да опитат рибена супа /саламура/ и фасул, които са непокътната вкусова марка на този празник и на тетевенския край.

В съботната вечер се организира и юбилейният концерт на Танцов състав „ Рибарски бисери “ при Сдружение – Рибарица 2015. Той провокира огромен интерес и събра голям брой фенове. По случай юбилея ръководителят на състава - Лиляна Дакова, получи приветствен адрес от кмета на Тетевен доктор Мадлена Бояджиева и ръководителя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, които посредством него показаха своето удивление от високия професионализъм и себераздаване на състава през годините, както и от обстоятелството, че той е горделивост както за Рибарица, по този начин и за цялата ни община.



Конкурсната стратегия продължи съвсем през целия неделен ден, след което пристигна ред на журито да дефинира спечелилите. То бе формирано от преподаватели от Варненски Свободен университет " Черноризец Храбър " - доцент доктор Катя Кайрякова, доцент доктор Ивайло Иванов и доцент доктор Капка Манасиева.

Празникът бе закрит от кмета на Рибарица - Пенка Ганева и ръководителя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, които връчиха грамотите и медалите в другите категории.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР