През изминалите месеци в центъра на икономическия дебат застана ръста

...
През изминалите месеци в центъра на икономическия дебат застана ръста
Коментари Харесай

Къде у нас заплатите изостанаха най-много

През миналите месеци в центъра на икономическия спор застана растежа на цените, и с право – България не е виждала покачвания на показателя на потребителските цени от над 10% на годишна база от десетилетия, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система. Това повдига въпроса дали динамичността на заплатите и приходите на семействата изпреварват растежа на цените, или в противен случай – очевидци сме на действително обедняване.

Публикуваните тази седмица данни за заплатите през второто тримесечие на 2022 година разрешават да създадем такова съпоставяне, а резултатите са мотив за терзание, защото инфлацията надвишава растежа на заплатите в съвсем всички стопански действия.
 
На първо място, доста огромните разлики в заплатите сред обособените стопански действия в страната остават, като най-високи са те през второто тримесечие в ИКТ бранша (4206 лв. брутно месечно), а най-ниски – в бранша на хотелите и заведенията за хранене (1058 лева). На тримесечна база междинната заплата за страната е повишена със 125 лв., до бруто 1730  лв., а множеството браншове на стопанската система се групират близо и под междинната стойност, се показва в разбора.
 
За да оценим дали растежът на заплатите надвишава този на инфлацията, съпоставяме динамичността на междинната брутна месечна заплата на годишна база през последните три месеца, за които има данни (май, юни и юли 2022 г.) с тази на изменението на показателя на потребителски цени на годишна база за същите месеци. Разликата сред смяната в двата знака разрешава да оценим дали налице е действително обедняване, най-малко при приходите на работещите

Сравнението надалеч не е окуражаващо – междинният растеж на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от този на потребителските цени, а още през април го надвишава с едвам 0,5 пункта.

Ръстът на цените надвишава този на междинната брутна заплата с 4 пункта през май и с 3,2 през юни 2022 година Това би могло и да се пояснява като забързване на темпа на заплатите в отговор на високата инфлация, само че за трайна наклонност в тази посока ще можем да приказваме едвам след публикуването на данните за третото тримесечие.

Сред обособените браншове на българската стопанска система само търговията и административните и спомагателните действия показват по-бърз растеж на заплатите спрямо инфлацията и през трите месеца, а част от останалите стопански действия – рандеман, просвета и спорт, хотели и заведения за хранене – са съумели да надвишават растежа на цените през май, само че не и през останалите два месеца.
 ИПИ ИПИ
Повод за терзание е фактът, че секторът, в който заплатите най-бързо губят своята покупателна дарба през второто тримесечие, е този на опазването на здравето, който и до момента беше изправен пред съществени кадрови проблеми под натиска на външни пазари на труда. Значителен спад има и в бранш държавно ръководство и при комуналните услуги.

Средната работна заплата у нас нараства

Сходна динамичност се следи и при сравнението сред динамичността на потребителските цени и заплатите на районно равнище. Само в една от областите в България заплатите порастват по-бързо от инфлацията – София (област), освен това разликата е под 1 прочие п. през май и юни. Относително добре се показват и Плевен и Габрово. Същевременно в областите, където има най-значително закъснение на растежа на заплатите по отношение на инфлацията – Кърджали, Разград, Ловеч изоставането надвишава 10 пункта през юни.

Данните за заплатите за второто тримесечие дават само първичен взор към реакцията на българския пазар на труда и работодателите на внезапната смяна в икономическите условия след експлоадирането на войната и внезапното повишение на потребителските цени. Далеч не е изключено през идващите месеци да забележим по-значително повишение на заплатите на служащите в опит работодателите най-малко да запазят досегашната покупателна дарба и стандарт на живот на чиновниците си.
 ИПИ ИПИ
Важно е да отбележим също, че показаните тук данни се отнасят единствено до заплатите на работещите – по-пълен взор към покупателната дарба ще дадат индикаторите за приходите на семействата, които включват всички останали източници – пенсии, обществени помощи и сходни. Въпреки това тези първи и непълни индикации насочват към доста ограничение и даже спад на покупателната дарба на работещите.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР