През изминалите две седмици Доналд Тръмп изпъна докрай нервите на

...
През изминалите две седмици Доналд Тръмп изпъна докрай нервите на
Коментари Харесай

Тръмп се съюзява с врага - три неща, които трябва да знаем

През миналите две седмици Доналд Тръмп изпъна до дъно нервите на републиканците като се споразумя на тримесечно отсрочване на разглеждането на дълговия таван с демократите (което е преференциално да тях); поддържа легализиране на статута на незаконните имигранти по DACA и даже вечеря уединено с Нанси Пелоси и Чък Шумър, водачите демократичните малцинства в конгреса и Сенага, с цел да обсъдят дружно решение.

Той послуша молбата на Нанси Пелоси и написа специфичен туийт, с цел да успокои имигрантите, че няма да бъдат депортирани (точно по този начин, прессекретарите, пиарите, шефа на кабинета и фамилията на Тръмп нямат надзор върху туитъра му – само че Нанси Пелоси има!); поддържа обществено изпадналата в затрудение преди избори демократична сенаторка от Северна Дакота, Хайди Хайткемп; и даже загатна, че може Съединени американски щати да остане в Парижкото съглашение.

Тръмп няма да депортира никого

Приятелството с Тръмп свърши, стартира войната на Банън

И резултатите не закъсняха. Докато почитател базата на Тръмп се чуди дали е разочарована от съдействието му с демократите или опиянена от общественото оскърбление на републиканските водачи, той получи за пръв път голямо положително покритие от огромните медии, които оцениха постъпката му като държавническа, двупартийна и виновна.

Pelosi Slammed For Trump DACA Negotiations: ‘Liar,’ ‘Leave Office’ https://t.co/M3fljqpbMe
— 99.3/105.7 KISS FM (@KissRichmond) September 20, 2017
От всичко това можем да си извадим един разбор за предишното и два за бъдещето:

1. Републиканците проиграха болшинството си. Те се помириха с претендента Тръмп предишното лято, като разчитаха че той не е умел политик и щом стане президент, ще могат да го убедят да подпише законите, които сложат на бюрото му.

Не оцениха обаче риска, че в случай че не съумеят да сложат на бюрото му нищо, той ще избра да стане безпартиен брокер и да се заиграе с демократите, с цел да стартира да реализира някакви резултати в конгреса и сената, и да повдигне спадащите си рейтинги. Републиканското болшинство съумя да се раздели на егоистични фракции от либертарианци, неоконсерватори, центристи и прочие, което попречи на гласуването на каквато и да е огромна промяна в опазването на здравето, налозите, инфраструктурата, армията и така нататък

2. От един съюз на Тръмп с демократите може да се (пре)роди огромна част от програмата на Стив Банън. Ако Тръмп, Пелоси и Шумър обезпечат впечатляващо двупартийно болшинство за легализиране на DACA в подмяна на финансиране за граничен надзор и на президентът му хареса да е в тази роля, могат да последват още покупко-продажби. Например Пелоси и Шумър може да предложат 44% налог върху приходите над 5 милиона (което беше концепция на някогашния консултант на Тръмп) в подмяна на данъчни съкращения за междинната класа и удвояване на данъчните заеми за деца (идея на Иванка Тръмп).

Тръмп наподобява не е слушал Сешънс

Започна огромното орязване на налози в Съединени американски щати

Всички ще бъдат удовлетворени, с изключение на по-десните републиканци, несъмнено. Или може даже да накарат Тръмп да се откаже голямото рязане на корпоративен налог в подмяна на финансиране за трилион-доларовия инфраструктурен проект на Стив Банън (който доста демократи по този начин или другояче подкрепят). Комбинацията от популисткото реторическо десничарство на Тръмп и икономическото левичарство на демократите доста ще припомня визията на Стив Банън за Америка и ще хвърли републиканците в нокаут.

3. Демократите може да пострадат от заиграването с Тръмп, в случай че то продължи дълго. Шумър упорства за „ работещ конгрес”, което звучи добре по принцип, само че няма логичност от устата на човек в съпротива. Ако републиканския конгрес не работи, блокиран от вътрешни несъгласия, това единствено ще помогне на акцията на демократите през 2018.

Междувременно стоплянето на връзките с Тръмп и обрисуването му като свестен и отворен за диалог президент, разгневява електоралната база на демократите. Нанси Пелоси бе конфронтирана от десетки демократични деятели по време на конференция в понеделник. Te я подлагаха на критика поради разговора й с Тръмп. Истината е, че демократите имат потребност от поляризацията против Тръмп, тъй като техният проблем ( поради който Хилари загуби) е по какъв начин да активизират електората си да излезе да гласоподава.

Pelosi and Schumer Say They Have Deal With Trump to Replace DACA https://t.co/tZeSO2Sdzs
— Prescieŋt Info (@PrescientSite) September 20, 2017
Тръмп е този, който ще извади по-голям персонален дял от подобен алианс, тъй като ще успее да се показа като безпартиен водач, да прокара най-накрая някакви промени и най-важното – обществено да унижи републиканците (Раян и МакКонъл). По-голямата част от поддръжниците на Тръмп ще се радват на всичко това и ще са доста по-склонни да си затворят очите за неприятната част, в сравнение с гласоподавателите на демократите.

Тончо Краевски проучва за Vesti.bg събития от интернационалната политика с фокус върху англоамериканския свят. Член е на Института за дясна политика.

Два от неговите разбори, оповестени във Vesti.bg, бяха преведени и оповестени от американското издание Watching America.

Тръмп не просто се отдръпва от Парижкото съглашение - той изпраща обръщение - виж в Watching America

Игра на покер или международна война - виж в Watching America
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР