През изминалите дни цените на горивата пак започнаха да се

...
През изминалите дни цените на горивата пак започнаха да се
Коментари Харесай

Очаква ли се шоково поскъпване на горивата?

През миналите дни цените на горивата отново започнаха да се подвигат . От сектора обаче успокояват, че не се чака да има шоково повишаване , а повода за протичащото се сега била цените на международните пазари на барела, интензивният летен сезон, в който хората пътуват повече, както и връщането на акциза на пропан бутана. През есента се предвиждало утешение , предава „ Българска национална телевизия “.

Цените в България са по-високи с близо 12,23 на 100 спрямо тези в Европейския съюз /ЕС/ поради това, че горивата ни са създадени от съветски по-евтин нефт по отношение на сорта Брент.

Заместник-председателят на Асоциацията на търговците, производителите, превозвачите и търговците на горива Димитър Хаджидимитров разяснява за „ Българска национална телевизия “: „ В последния месец излязоха няколко вести едновременно, което докара до повишение на цените на барела и оттова се получава това покачване на цената на колонката, където леко се вижда. Говоря за светлите горива, за пропан бутана знаете, с новия бюджет се възвърне акцизът върху пропан бутана, което автоматизирано докара до 22 – 23 ст. от 1 август. “

Анализаторът счита, че пазарът в страната се диктува от рафинерията в Бургас , която е монополист и създава горива от по-евтиния съветски нефт Урал. И пресметна:

„ Около 15 стотинки при бензина има надценка над това, което действително коства бензина, съгласно нас по отношение на цената на Урала, а при дизела към 10 ст. Това е един тип свръхпечалба, която се генерира от дерогацията, която получава България и която получава една компания, т.е. всички тези съветско дезинформационни послания, които ни заливат, в това число и за покачването на цената не са обосновани. “

Не са изключени и банкрути на дребни бензиностанции , в случай че страната не се намеси, сигнализират техните притежатели.

Припомняме, че през миналата седмица кабинетът заяви за конкурс за необикновен шеф , посредством който страната да поеме оперативното ръководство на рафинерията в Бургас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР