През изминалите 30 години стана ясно, че заедно сме по-

...
През изминалите 30 години стана ясно, че заедно сме по-
Коментари Харесай

Херо Мустафа: България трябва да продължи модернизацията на армията

През миналите 30 години стана ясно, че дружно сме по- мощни, по- проспериращи и по- сигурни. Много пъти съм казвала, че мощна България е в полза на Съединени американски щати, мощна България е в полза на трансатлантизма. Това съобщи посланичката на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа по време на конференция, проведена от Атлантическия клуб в България.

„ Ние имаме потребност да останем дружно и да засилим връзките, които ни свързват “, добави тя. В тази връзка посланичката приказва за сигурност, сила и инфраструктура.

Тя посочи, че се включва в диалога от Пловдив. Тя е там, с цел да следи военното обучение на спецчастите-. Мустафа акцентира, че в това обучение има и американски военни.

„ Това обучение е образец за взаимната работа в защитата измежду съдружниците в района на Черно море, като се има поради експанзията “, съобщи Мустафа. По думите й за това е значимо, това което България прави във връзка с бързото модернизиране на армията. „ България би трябвало да остане в този курс “, безапелационна бе посланичката на Съединени американски щати.

Мустафа акцентира, че България ще бъде хазаин на самодейността „ Три морета “. Тя разяснява, че битката с корупцията е директно обвързвана с позицията на България като постоянен член на НАТО на югоизточния фланг на Алианса.

"Въпросът с корупцията е значима тематика. Виждаме по какъв начин другите инфраструктурни планове оферират среда за корупционни практики. Затова България би трябвало да се възползва от момента и да направи транспарантни публичните поръчки, да ускори контрола над държавните сдружения и да усъвършенства използването на закона. Целта е всичко да се прави в социална изгода ", сподели Мустафа.

Според нея България и Черноморският район би трябвало да се възползват от усъвършенстваните благоприятни условия за съгласуваност в региона на сигурността, енергетиката и инфраструктура.

„ Това изисква мъдро вложение, мощна политическа съгласуваност и съдействие. Съединени американски щати са подготвени да помогнем с каквото можем, ние сме съдружници, другари и сътрудници “, сподели американският дипломат.

"Европейските жители чакат нова и резултатна политика за сигурност. Темата за независима отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, само че на този стадий политическото говорене е повече спрямо резултатите, разликите са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и защита и до през днешния ден остава най-слабо развитата европейска политика ", разгласи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на онлайн конференцията "Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030 ", оповестиха от прессекретариата на президента.

Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, вземат участие някогашни генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, задгранични специалисти по сигурност и защита.

"Според мнозина политици и анализатори европейските жители към този момент не се питат какво единствено НАТО и Съединени американски щати могат да създадат за тях, само че най-много какво самите ние като европейци можем да създадем за себе си, да браним личната си сигурност и да имаме уравновесено съдействие с атлантическите ни сътрудници. Скорошно изследване демонстрира, че европейските жители слагат преди всичко като значимост тематиката за сигурността в другите й аспекти ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че редом с полемиката за бъдещето на Европейски Съюз се организира и диалогът за бъдещето на НАТО по оферти от основния секретар на Алианса Йенс Столтенберг проект „ НАТО 2030 “.

Илияна Йотова акцентира, че е извънредно време България да се върне към същностния диалог за общото ни бъдеще като част от Европейски Съюз и НАТО.

„ Трябва да водим този диалог в нашето общество, да имаме и отстояваме своите позиции като равноправни членове и на двата съюза “, посочи вицепрезидентът.

"Удовлетворени сме от това, което виждаме в бранша на сигурността ", сподели основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси по време на Конференцията, съобщи „ Фокус “.

„ Искам посредством Вас да поздравя президента за назначеното от него държавно управление. Ние сме особено задоволени от това, което виждаме в бранша на сигурността. Специално в Министерството на външните работи и Министерството на защитата “, сподели Паси.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР