През изминалата седмица в предаването „Господари на ефира” по Нова

...
През изминалата седмица в предаването „Господари на ефира” по Нова
Коментари Харесай

Защо Фатима избяга от родната си майка?

През миналата седмица в предаването „ Господари на ефира” по Нова тв феновете бяха осведомени със случая на дребната Фатима Филипова. Нейната майка – гвинейката Айсату Диало сподели в ефир, че щерка й, след гибелта на татко си – българинът Филип Филипов - е като пленник на юрист Даниела Никифорова, някогашен юрист на бащата и аставник на детето. От предаването произтичаше внушението, че майката е жертва, а адвокатката преследва веществен интерес посредством момиченцето. Кой знае за какво, бе припомнено предишното на юрист Никифорова като „ фолк дива”, както й че през 2011-а година в къщата й ГДБОП разрушава подправена печатница за персонални карти. Това несъмнено наклони везните в интерес на майката Айсату Диало, а правото на отговор, според Закон за радиото и телевизията, бе обещано на Никифорова в подобен тип, че де факто провокира ново право на отговор. В последна сметка предишния петък обществените предадоха Фатима на биологичната й майка, само че детето избяга от нея и бе търсено от полиция, след което бе сложено под полицейска протекция. Въпросът е за какво Фатима избяга от биологичната си майка? Ето какво открихме в документите по случая.

Родителите на Фатима – Филип Филипов и Айсату Диало, се срещат през 2004 година в Африка, по време на пътешестване по работа на Филипов. Връзката им трае два месеца, след което подписват брак. Дъщеря им Фатима се ражда през 2008 година От Решение на Административен съд-София-град, №7735/2015 година научаваме повече за драмата в това семейство. Делото е било формирано по тъжба на Филип Николов Филипов, в качеството му на родител на Фатима, против заповед на обществените служби за извеждане на детето от вкъщи му.

Процесуален представител на Филипов е била юрист Даниела Никифорова. Делото се е гледало при закрити порти, поради ползите на детето. От документите излиза наяве, че още незабавно след разтрогването на брака сред родителите на Фатима през 2012 година, е имало заповед на обществените служби, за незабавно настаняване на детето в Кризисен център.

Административен съд-София-град, обаче, с решението си от 2015 година се произнася, че заповедта на обществените е била „ преждевременно решение”, което се е позовало на спорни сигнали. В тях някои очевидци настояват, че детето стои затворено у дома, от време на време пищи и плаче, а на открито наподобява свито и обезпокоеното, а татко му използва алкохол. Сочи се още, че здравословното положение на Филипов е несигурно, че е прекарал инфаркт. В показанията на други очевидци се твърди таман противоположното – че сред детето и бащата има мощна прочувствена обвързаност, за разлика от дистанцираното му отношение към майка му. След диалог с детето от психолози през 2015-а, Фатима афишира, че желае да живее с татко си и непринудено показва обичта си към него. Филипов е на 59 години, страда от неинсулинозависим захарен диабет, само че се лекува и е постоянен, видно от Амбулаторен лист №006295/19.08.2015 година Бащата има и обилни средства да отглежда детето – банков документ потвърждава влог от 86 049, 94 евро, както и че Филипов получава и валутни преводи от майка си, която живее в Съединени американски щати. Отделно по делото се схваща, че бащата е психолог по обучение и поставя старания самичък да се оправи с контузиите на детето, след развода на родителите му.

Какво е установено по адрес на майката: Бракът на Айсату Диало и Филип Филипов е преустановен по негов иск и с решение, доказващо виновност на брачната половинка. Айсату Диало е лишена от наставнически права. По делото се потвърждава, че тя постоянно проявявала физическа експанзия и против брачна половинка си, и против детето. В Психологично мнение, направено от клиничния психолог Пенка Койчева четем, че – цитираме: „ Фатима е била чест очевидец на телесна и словесна експанзия от страна на нейната майка”. В мнението се прецизира, че през март 2012 година госпожа Диало е почнала връзка с друго лице и се е разделила дефинитивно с господин Филипов. След като един път Фатима преседяла два дни при майка си и приятеля й, била върната при татко си със синина по лицето, за което свидетелства медицински документ. В различен обществен отчет пък написа, че е открито, че в отсъствието на бащата Филипов от България, майката Айсату и нейният другар са гледали порно филми, в наличието на Фатима и тя останала доста смутена от видяното!?!

Това споделя самото дете пред обществени служащи в така наречен Синя стая.

Става ясно и че на два пъти, без единодушието на бащата и нелегално /без паспорт на детето/, госпожа Диало е извеждала Фатима зад граница – в Германия и Африка. А когато бащата изискал разрешението й да пътува с Фатима до Щатите, с цел да я срещне с баба й, госпожа Диало му отказала.

След време, когато Айсату Диало отпътува за Германия, в продължение на 10 месеца тя не поинтересувала по никакъв метод – въпреки и единствено по телефона, какво се случва с щерка й Фатима.

След по този начин установените обстоятелства, Административният съд анулира Заповедта на обществените за извеждане на Фатима от вкъщи на татко й, и осъжда Дирекция „ Социално подпомагане” – Красно село да заплати разноските по делото. В досието на майката Айсату Диало има и Обвинителен акт на прокуратурата против нея, за неплащане на прехрана на детето Фатима Филипова. Прокуратурата се произнася, че закононарушението е потвърдено като умишлено действие от страна на майката.

През декември 2016 година, с присъда 11209 на СРС, Айсату Диало е наказана да заплати на щерка си Фатима Филипова 3240 лв., представляващи насъбраната сума за неизплатената прехрана, от времето на влязлото през 2013-а година правосъдно решение до присъдата по това дело. В Решението се споделя още, че Наказателен кодекс на РБългария планува за закононарушението наказване „ отнемане от свобода” за период от 3 месеца, чието осъществяване на съображение член 66, ал.1 Наказателен кодекс отсрочва за период от 3 години.

След гибелта на бащата, за аставник на Фатима Филипова, съдът дефинира юриста на татко й - Даниела Никифорова. Между Филипов и адв. Никифорова е имало дългогодишни другарски връзки, децата им се познават, Фатима е привързана към Никифорова. Бащата е имал цялостно доверие в адвокатката си и приживе й е поверил огромна сума пари във валута, които тя е внесла по сметки на Фатима Филипова в две банки.

Настойничеството на Никифорова е влезнало в действие през февруари предходната година. Междувременно са били извършени съвещания и срещи с майката на Фатима - Айсату Диало, целящи реинтеграция на детето в биологичното му семейство, т.е. връщането му при майката. Това е регламентирано от Решение по гр.д. №10327/2017 година на СРС, с което са възобновени родителските права на майката – Айсату Диало.

Съдебният акт, обаче, забележете - влиза в действие на 26. 01. 2018 година Същия ден, в който репортерката на „ Господари на ефира” пресреща с камера адв. Никифорова и я засипва с въпроси, за които съвсем не се дава време за изчерпателен отговор.

Тезата на предаването явно бе, че адвокатката преследва материални ползи. Фактологията, обаче, приказва, че надалеч по-сериозна е психическата страна на проблема Фатима. Тя се диктува от един елементарен въпрос: Какво желае детето? Самата Фатима към този момент един път е претърпяла ужаса от Кризисния център, където е била съвсем месец през предходната година – от 26 януари до 24 февруари. Детето би трябвало да има дом и близки хора, само че в петък то демонстративно сподели, че не желае да бъде с майка си?!? В кореспонденция по случая има лист, на който Фатима, с безформен детски почерк е написала: „ Аз обичам Даниела”.

Даниела Никифорова е майка на момченце, което страда от астма. След като извежда Фатима от Кризисния център, се грижи и за двете деца. Където и да са пътували със сина й през последната година, и Фатима е била с тях. За развъждането на едно дете през днешния ден са нужни доста средства. Никифорова прави действия пред съда да й бъде гласувана месечна сума за потребностите на Фатима. С решение №24432/20.10.2017 година това разпорежда самият съд. Определена е сумата от 300 лв. месечно. Еднократно й е отпусната сумата от 2700 лв., за 8-те месеца, в които е отглеждала Фатима на лични разходи. Представила е доклад за тези пари с Молба-допълнение до СРС.

Две спестовни книжки на детето потвърждават, че настойникът му - адв. Никифорова е вносител на сумите от 5 000 евро и 10 000 $.

Адвокатката твърди, че има контракти за правна помощ, подписани от починалия татко на Фатима - Филип Филипов, част от които касаят бъдещето на детето.

В петък Фатима избяга от биологичната си майка. Възниква въпросът за какво? Очевидно се постанова съответните институции да се самосезират и да схванат аргументите за това бягство. В доста страни от Европейски Съюз има Детски съд, в който децата са изслушвани и тяхното мнение тежи. Тук, в така наречен Сини стаи, от време на време се чуват ужасни неща...Фатима евентуално има какво да опише, стига да има кой да я изслуша.

Каква е истината? – От „ Господари на ефира” несъмнено не ни споделиха всичко, или не пожелаха да го създадат?!?

Бел. ред. Последните сведения за Фатима са, че 48-часовата полицейска протекция на детето не е била спазена. След бягството й в петък денем, вечерта същия ден Фатима още веднъж е била отведена при майка й - Айсату Диало, към 23 ч. Днес, понеделник, момиченцето не е отишло на учебно заведение, тревожи се класната му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР