През изминалата седмица в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик е постъпил

...
През изминалата седмица в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик е постъпил
Коментари Харесай

Първи случай на Легионерска болест в Пазарджик

През миналата седмица в Инфекциозно поделение на МБАЛ-Пазарджик е постъпил пациент с инфилтративна пневмония. При направените проучвания се открива, че се касае за Легионерска болест.

Диагнозата е доказана в Националния център по заразни и паразитни заболявания. 69-годишният мъж е от Пазарджик и не е пътувал в чужбина. Това е първият доказан случай за 2022 година в региона, заяви началникът на Инфекциозно поделение доктор Мария Пишмишева, само че напомни, че не за първи път в отделението се лекуват пациенти с това заболяване. През 2021г. е регистриран един случай на Легионерска болест.

От началото на 2022 година в страната са регистрирани 4 случая на Легионерска болест. За същия интервал през миналата година случаите са 2.

Д-р Пишмишева подсети, че Легионелозата е бактериално заболяване, което протича с развиване на остра респираторна зараза и / или пневмония. Пневмонията може да бъде тежка, животозастрашаваща и да докара до съдбовен край при част от болните /5-10%/. Най-застрашени са лица в крайните възрасти и такива с съпътстващи болести или имуносупресия, в това число медикаментозна.

Заболяването се предизвиква от бактерии от жанр Легионела, които са необятно публикувани в природата водни сапрофити. Те се развъждат в някои протозои – амеби и в тях са предпазени от действието на дезинфектанти.

Човек се заразява като вдишва легионели чрез воден аерозол и при непосредствено инхалиране на вода при респираторни операции. С сериозна роля са изкуствените водни уреди, генериращи аерозоли в публични здания, климатични съоръжения, басейни, тангентори, вани, фонтани.

Най-често болестта стартира с нараснала температура, главоболие, болки по мускули и стави и изнемощялост. Респираторните прояви като кашлица и обособяване на храчки не са наложителни, само че макар неналичието на такива недоволства при обзор се откриват данни за тежка пневмония. Нерядко се засягат други органи и системи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР