През изминалата седмица в 48-то Народно събрание беше разгледан Закон

...
През изминалата седмица в 48-то Народно събрание беше разгледан Закон
Коментари Харесай

Николай Дренчев: Призоваваме гражданите да изразят позиция по отношения на регистрация на кладенците

През миналата седмица в 48-то Народно заседание беше прегледан Закон за изменение и допълнение на Закона за водите.

 

В деловодството на Народното събрание постъпиха три оферти за корекция в нормативната база на три парламентарно показани партии: ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

 

Предложенията на ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия оферират отсрочване на периода за регистрация на кладенците, а третото предложение на „ Възраждане “ планува отпадане на задължението за регистрация на бунар за семейства, които се причисляват към категорията микропотребители.

 

В предлагането като „ микропотребители “ се определят  домакинства, чиято консумация на вода е под 10 куб. метра дневно. Предлага се още да отпадне условието парцелът с бунар да е в урбанизирана територия, защото за доста обитаеми места има проблеми с регулацията на жилищните местности, нерешени от самите общини, на чиято територия са. 

 

Съгласно в този момент настоящото законодателство всеки бунар, който не е регистриран до 28 ноември 2022 година, ще предстои на заличаване. Това основава проблем пред семейства, които са избрали да си доставят вода за битови и аграрни потребности, ползвайки неизчерпаеми подземни водни източници в парцели персонална благосъстоятелност.

 

Настоящото законодателство е признато по време на държавното управление с министър-председател Сергей Станишев през 2006 г.  след съвещания със Световната банка и под напън от нейна страна.

 

Според „ Възраждане “ събираната информация, съпътстваща регистрацията, няма отношение към ръководството и сигурността на водните запаси и цели само подготовка

за облагане с такси на потреблението на вода от подземни източници в лични парцели.  Това ще докара до спомагателни данъчни и административни усложнения за българските жители.

 

През миналата седмица бяха прегледани в пленарна зала двата законопроекта на ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия, които плануват отсрочване на регистрацията. Това е пето следващо отсрочване на крайния период, което евентуално е подбудено от публичното неодобрение по тематиката.

Отлагането обаче не взема решение казуса, пред който порочният закон изправя семействата, тъй като то цели  намирането на подобаващ миг за реализирането на нарежданията на Световната банка.

 

„ Възраждане “ изрично се опълчва на взимането на решения на държавно равнище под непознат напън и в ущърб на жителите. Към сегашния миг законопроектът на „ Възраждане “ е минал през Комисията по околната среда и водите, където е подсилен единствено от народните представители на парламентарната ни група, всички останали политически партии са дали своят вот с „ въздържал се “.

 

„ Възраждане “ приканва всички наранени жители да изпратят своите мнения по законопроекта, който следва да бъде прегледан в пленарна зала на е-майл: .

 

Документът вижте тук: 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР