През изминалата седмица, след малтретирането от нравствената полиция и смъртта

...
През изминалата седмица, след малтретирането от нравствената полиция и смъртта
Коментари Харесай

Декларация на върховния представител Жозеп Борел от името на ЕС във връзка с Иран

През миналата седмица, след малтретирането от нравствената полиция и гибелта на Махса Амини в ареста, дамите и мъжете в цялостен Иран упражниха главното си право на събрания и митинг. Налице е от ден на ден информация, съгласно която макар многократните апели за въздържаност, иранските сили за сигурност и полицията са подхванали във връзка с демонстрациите непропорционални ограничения, което е довело до загуба на човешки живот, както и до огромен брой ранени. Решението за строго ограничение на достъпа до интернет от страна на съответните ирански органи и за блокиране на платформите за известия в действително време е спомагателен мотив за безпокойствие, защото е жестоко нарушаване на свободата на изложение.

За Европейския съюз и неговите страни членки широкоразпространеното и непропорционално потребление на мощ против мирни стачкуващи е безпричинно и недопустимо. Хората в Иран, както на всички места другаде, имат право на кротичък митинг. Упражняването на това право би трябвало да бъде обезпечено при всички условия.

Европейски Съюз и неговите страни членки упорито приканват иранските управляващи да съблюдават прецизно правилата, залегнали в Международния пакт за цивилен и политически права, по който Иран е страна. Поради това чакаме Иран неотложно да приключи насилствените репресии против митингите и да обезпечи достъп до интернет, както и свободното придвижване на информация. Освен това чакаме Иран да даде точна информация за броя на смъртните случаи и на задържаните, да освободи всички мирни стачкуващи и да обезпечи обективен развой за всички арестувани лица. Наред с това убийството на Махса Амини би трябвало да бъде съответно разследвано и всяко лице, за което е потвърдено, че е отговорно за нейната гибел, би трябвало да бъде изправено пред съда. Вземаме под внимание изказването на президента на Иран в това отношение.

До идващото съвещание на Съвета по външни работи Европейският съюз ще продължи да преглежда всички налични разновидности за деяние в отговор на убийството на Махса Амини, както и ограниченията, предприемани от иранските сили за сигурност по отношение на последвалите демонстрации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР