През изминалата седмица се проведе 9-тата Министерска среща за чиста

...
През изминалата седмица се проведе 9-тата Министерска среща за чиста
Коментари Харесай

Без учaстието на България премина най-важната министерска среща за чиста енергия в света

През миналата седмица се организира 9-тата Министерска среща за чиста сила (Clean Energy Ministral - CEM9) и 3-тата Министерска задача " Иновации " (Mission Innovation Ministral - MI-3). Двете срещи, както и близо 100 съпътстващи събития (включително и проведеният от ЕК годишен Форум за Енергийна Инфраструктура), се състояха редом в Копенхаген и прилежащия шведски град Малмьо. Събитията минаха като обичайния за Скандинавия неофициален и приемствен разговор, където бизнесът, дружно с неправителствения бранш, жители и университетските среди имаха мощно наличие.
Очаквано, преобладаващата група участници беше от района. За страдание, България не взе участие публично в нито един от разговорите, в това число и във форума за енергийна инфраструктура, на който бяха дискутирани значими енергийни въпроси за Европейски Съюз, в това число паневропейската обвързвана мрежа и енергийната сигурност.
Акцентът на седмица беше деветата Министерска среща за чиста сила, която по думите на еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Канете е най-важната среща за чиста сила в света. Според Канете, тазгодишното издание е било най-успешното до момента, успявайки да се концентрира върху съответни ограничения и резултати. Ежегодният конгрес събира на едно място 24 енергийни министри и Европейската комисия, които вкупом съставляват 75% от международните парникови излъчвания и 90% от вложения в бранша.
Цялостното въодушевление през седмицата беше положително и обнадеждаващо, с доста мощен апел за съдействие сред всички заинтригувани страни. Типично, множеството държавни представители, в това число и Канете бързаха да бележит своя прогрес и ангажираност. Но се откроиха и реалистите, като да вземем за пример изпълнителният шеф на Международната организация по енергетиката (IEA) Фатих Бирол, който по време на откриващата гала съобщи, че макар забележимия позитивизъм на домакините, светът е изправен пред голямо предизвикателство и показания прогрес е мощно непълен.
Като че ли още веднъж изплува на повърхността по този начин наречената " систематична слепота ", при която фокусът пада напълно на персоналните положителни резултати, до момента в който се подценяват минусите и цялостната обвързвана система. Срещи като тези от миналата седмица са в действителност значими, изключително когато се организират в подобен формат, само че от най-голямо значение остават съответните и навременни ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР