През изминалата седмица кметът на Община Трявна – г-жа Силвия

...
През изминалата седмица кметът на Община Трявна – г-жа Силвия
Коментари Харесай

Кметът на Трявна проведе среща за стопанисването на общинските гори

През миналата седмица кметът на Община Трявна – госпожа Силвия Кръстева инициира две работни срещи във връзка със положението на общинско сдружение “Здравец ” ЕООД и стопанисването на общинските горски територии. Въпросът неведнъж е бил поставян за решение от локалната власт, само че на този стадий безапелационен отговор за следващо деяние няма.  

След провеждането на първата среща сред кметът на Община Трявна, някогашният шеф на “Здравец ” ЕООД инж. Тони Тодорова, общински съветници и представители на счетоводната адвокатска фирма на сдружението, директно по-късно бе инициирана втора работна среща сред кметът на Община Трявна и общинските съветници.  
Кметът на Трявна показа новите подземни контейнери в града
Днес кметът на Община Трявна – госпожа Силвия Кръстева публично откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови отп...
Прочети повече
Общинско сдружение “Здравец ” ЕООД е еднолично сдружение с лимитирана отговорност и е основано с Решение на Общински съвет-Трявна от 31 май 2004 год. Собственик на финансовите средства е Община Трявна, а правата на притежателя на капитала се упражняват от ОбС-Трявна. Предметът на активност е дърводобив (след осъществяване на условията на закона), залесяване, строителни действия, стопанисване на спортни обекти и други, незабранени от закона действия. За шеф е назначен инж. Тони Тодорова.След квалифицирано предложение,в началото на 2021год.,през месец февруари, ОбСъвет-Трявна приема Решение, с което задължава шефът на общинско сдружение “Здравец ”ЕООД в седемдневен период да подаде молба до Габровски областен съд за разкриване на произвеждане по оповестяване в неплатежоспособност. Инж. Тодорова е освободена от краткотрайното осъществяване на длъжността шеф, само че не и от отговорност. Кой и по какъв начин оттук насетне ще стопанисва общинските гори на територията на Община Трявна, кметът госпожа Силвия Кръстева сложи още веднъж на дневен ред.  

“Ще изпаднем в една обстановка, в която няма да има кой да подава докладите, справката декларация по Данък добавена стойност всеки месец, няма да получим никакъв годишен финансов отчет…Възложила съм на юриста на Общината да изследва опцията при импортиран годишен доклад от счетоводната адвокатска фирма ние да го внесем в Общинския съвет и един от принципала, от общинският съвет, да го внесе в комерсиалния указател, с цел да осъществим отговорностите си! ” разяснява по време на работната среща госпожа Силвия Кръстева и увери, че прокуратурата още веднъж ще бъде известена на съображение член 155, т. 3 от Търговския закон. На този стадий уведомлението към този момент е подадено от локалната власт и се чака развиване на процедурата по проблема “Здравец ” ЕООД.  

При по този начин развилата се обстановка към “Здравец ” ЕООД, разновидностите за стопанисване на общинските горски територии са основаване на ново общинско сдружение по ЗОС, отдаване на горите на Търговско предприятие “Държавно горско стопанство Плачковци ”, основаване на общинско дружество или основаване на структурно звено в общинска администрация. Последното бе гласувано от ОбС-Трявна, само че не бе в съгласие надлежно финансиране за него. Така, на последната работна среща, присъстващите разискаха главно плюсовете и минусите на другите благоприятни условия за стопанисване на горските територии за сливане към решение за внасяне на идно предложение от страна на локалното управление.  

“Ако звеното отпада като вид, остава основаването на дружество или отдаване на горското стопанство в Плачковци. Ако е общинско дружество, може би, ще е най-хубавият вид, само че общинско дружество без да има с какво да го устояваме и без назначението на разположение, отговарящо на условията, няма по какъв начин да се случи. Притеснява, че няма да успеем да намерим лицензиран човек, който да дава отговор на всички условия! ” споделиха Татяна Рачева – Общински консултант в Общински съвет – Трявна и кметът на Община Трявна – госпожа Силвия Кръстева и добави “Мнението си съм изразявала още предходния мандат като Председател на ОбС-Трявна и то е изрично и не съм го променяла ”.  
Кметът на Трявна инициира среща с депутатите от Габровска област
Кметът на Община Трявна – госпожа Силвия Кръстева кани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избир...
Прочети повече
“На този стадий е най-удачно общинските гори да бъдат предоставени на горското стопанство в Плачковци, за период не повече от 2 години. При всички положения при основаването на едно общинско дружество или конструкция в общината, особено за структурата в Общината, ще би трябвало да се дофинансира тази конструкция, което би трябвало да бъде ясно разчетено и с всичко останало смятам, че ще бъде мъчно! ” разясниха отдаването на общинските гори за стопанисване от Търговско предприятие “Държавно горско стопанство Плачковци ” госпожа Силвия Кръстева и госпожа Татяна Рачева.  

„ Нашата позиция неведнъж също е изразявана, че по-скоро не сме съгласни да бъдат дадени на горското, а да се търси вид за звено или за дружество по ЗОС, което ни се коства по-удачния вид. Би могло да бъде назначено първоначално, с цел да забележим дали би било дейно и печелившо и с цел да няма отношение минималната работна заплата да се наеме единствено един лицензиран лесовъд, който да уреди проект за сеч! ” изрече своята позиция, по време на работната среща, господин Боян Грозев, след което излезе с писмена такава, че би подкрепил даването на общинските гори за ръководство от горското стопанство в Плачковци.  

След извършените работни срещи, кметът на Община Трявна пое ангажимент да направи информация какъв брой би коствало основаването и действието на едно общинско дружество по ЗОС, с данните от която да запознае надлежно общинските съветници. Оказва се, че е нужен забележителен финансов запас годишно при планирани цени от 45 лева./куб. м за продажба на 1 500 куб. м дървесина, а при ръководството на общинските горски територии от Търговско предприятие “Държавно горско стопанство Плачковци ” не се плануват разноски за община Трявна.

“За възлагане на ръководството организирах диалог с Директора на Търговско предприятие “Държавно горско стопанство Плачковци ”. Тъй като, според признатата от Народното събрание конструкция Министерство на земеделието, храните и горите се преобразува в Министерство на земеделието, както и обвързваните с преструктурирането други промени, предлагането до ОбС-Трявна ще бъде импортирано през м. февруари! ” показва още в формалното си писмо до общинските съветници кмета на Община Трявна. Ако сходен контракт бъде подписан сред двете страни, то, при плануван размер в одобрения горскостопански проект годишно по 1 500 куб. м стояща маса с клони и при междинна продажна цена за 2022 год. от 45 лева./ куб. м, чистите доходи за Община Трявна биха били в размер на 23 625 лева годишно. Едновременно биха се правили и действия по запазване на горите без разноски от общината.
Община Трявна построява цветна преса за железни кенчета
Община Трявна с поредна крачка към реализиране на екологично бъдеще с предумисъл към запазване на околната среда и природата! От през днешния ден цветна м...
Прочети повече
Още от ГАБРОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР