През изминалата седмица бяха направени нови разкрития за и за

...
През изминалата седмица бяха направени нови разкрития за и за
Коментари Харесай

Най-важното от изминалата седмица: Проверки, свързани с Нотариуса, оставки на магистрати и българските евромонети

През миналата седмица бяха направени нови разкрития за и за кръга към него – появиха се изказвания, че са изнудвали непознати вложители у нас. По този мотив основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев разгласи, че се ревизира дали убитият е изнудвал гръцки предприемачи . Сигналът е подаден в Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, само че инспекцията е предоставена във всички структури на Министерство на вътрешните работи. Проверява се и присъединяване на юриста му Велимир Атанасов в схемата.

В понеделник разгласи, че е подготвен да инициира дисциплинарни инспекции против магистратите , за които се потвърди, че са членували в клуба („ SS ”) на Нотариуса. По думите му задачата на институциите е да има осъдени и да се понесе отговорност. Той е безапелационен, че корист с правораздаването е неприемлива в една правова страна.

Висш съдебен съвет. Снимка: Българска телеграфна агенция, Архив

На идващия ден изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов разкри, че. По време на съвещание на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет /ВСС/ той съобщи: „ В неделя, на 11 февруари, получих отчети, че двама прокурори от градската прокуратура са получили опасност за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със фамилията си. Друга негова сътрудник, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й разкрила кръст от клончета. “

Според него това е съответен проект и предизвестие да внимават в работата си и добави, че ще изиска защита за тях.

В сряда продължиха трусовете в правосъдната система с 5 оставки в управлението на ревизираната от Сарафов Софийска районна прокуратура /СРП/. В молба до Прокурорската гилдия Борислав Георгиев , Иван Стефанов , Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев показват, че желаят да бъдат освободени като заместници на административния началник на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от управлението на СРП и желаят да се върнат като редови прокурори там. И прибавят, че се разграничават от ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова , която също подаде оставка.

Невена Зартова. Снимка: Владимир Шоков, БТА/Архив

След пороя от оставки, в четвъртък последва изключително съвещание на Висш съдебен съвет . По време на него Прокурорската гилдия от поста и назначи за и.ф. областен прокурор на София Светлана Митова , прокурор във Върховната прокуратура. Кадровиците освободиха и подалите оставка четирима заместници на Зартова. Както тя, по този начин и останалите бяха преназначени като редови прокурори в СРП.

Земеделските митинги също влязоха във фокуса и на тази минала седмица. В понеделник част от фермерите, само че други останаха на блокадите с искане отрасловият министър Кирил Вътев и ръководещите да си хвърлят оставките. В последна сметка в сряда демонстрациите бяха прекъснати към този момент.

В сряда още веднъж излезе на дневен ред, откакто пловдивският съд приключи правосъдното произвеждане и върна делото на прокуратурата поради процесуални нарушавания и неясноти в обвиняването. На идващия ден старозагорската районна прокуратура разгласи, че ще стачкува решението.

През миналата седмица задържаха Мис „ Силикон “ Катрин Йорданова по обвинявания, че е карала дрогирана. Във вторник стана ясно, че кръвната й проба е с позитивен резултат за кокаин. Впоследствие Районната прокуратура образува дело против нея и наложи гаранция от 5000 лв..

Евромонети. Снимка: Българска народна банка

На 12 февруари Българската национална банка завърши утвърждението на дизайна на. Дизайнът възпроизвежда актуалните знаци, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро). Предстои да бъдат направени новите евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на създаваните монети и узаконяване на българския „ Монетен двор “ ЕАД. След това ще се пристъпи към постоянно произвеждане на нужните количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на Европейски Съюз за приемането на еврото от Република България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР