“През изминалата почти една година от нашия мандат успяхме да

...
“През изминалата почти една година от нашия мандат успяхме да
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Президентската институция не е леден дворец. Не водим война с никого


“През миналата съвсем една година от нашия мандат успяхме да покажем, че президентската институция не е мразовит замък – всеки български жител, който почука на нашата врата, беше признат и изслушан. Помагаме съгласно нашите благоприятни условия. Такава е оценката на жителите за работата ни. ” Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в годишния преглед по Българското национално радио.

“Не сме отстъпили за момент от това, което обещахме на хората ”, означи Йотова.

Като собствен триумф през отиващата си година тя дефинира работата с българите в чужбина. “Успяхме да създадем тази тематика значима за българските жители, в които се образува отрицателно отношение към икономическите мигранти ”, уточни вицепрезидентът. Тя означи дилемите, които си слага основаният по нейна самодейност Обществен съвет за работа с българите в чужбина, в който влизат представители на изпълнителната власт, учени, академични преподаватели, общественици. “Работихме доста настойчиво, обиколихме българските общности от историческите диаспори и от икономическата миграция. Изучихме скъпия опит на нашите прародители и работим в посока на това сънародниците ни отвън граница да бъдат положително лоби на България на открито ”, акцентира вицепрезидентът.

“Сблъсъкът сред институциите, за жалост, е наложителен за нашата страна ”, означи Илияна Йотова, като изрази вяра, че са направени изводите от острата замяна на реплики. “Ние не водим война с никого. Протегнахме ръка още с провеждането на първия Консултативен съвет за национална сигурност. Но всичко, решено на него в името на съществени цели, по които да има народен консенсус, си остана затворено там ”, акцентира Йотова. “Щом не мислите като нас, значи сте срещу нас – такава е философията на управлението на ГЕРБ и аз не я одобрявам. Дали не можем да намерим златното сечение на другите отзиви ”, пита вицепрезидентът.

Илияна Йотова разяснява и анулирания мораториум върху новите медикаменти. “В последна сметка президентът беше прав ”, означи тя. Вицепрезидентът счита, че в Народното събрание не се организират полемики по същината на проблемите, а прекомерно се е персонализирал дебатът в политическия живот. От началото на мандата на този парламент тя не вижда един признат закон, който да е основополагащ и да способства за просперитета на българските жители. Йотова предвижда, че антикорупционният закон няма да проработи, защото ще докара до взаимно блокиране на институциите. “Радев не е първият президент, който преди да е гласуван законът, споделя, че ще наложи несъгласие. От самото начало беше ясно, че ръководещото болшинство ще го одобри във типа, в който го предложи. Този закон няма да докара до дълго чаканата от българските жители правдивост ”, посочи вицепрезидентът.

Относно идното председателство на Съвета на Европейския съюз Илияна Йотова бе безапелационна, че то ще бъде в действителност сполучливо, в случай че след него се приказва за Софийския развой за политическо разширение към Западните Балкани. “Европейската машина е добре смазана и не позволява председателстващата страна да прави огромни гафове ”, сподели вицепрезидентът. Тя уточни значимите тематики, които ще се дискутират в Европа през идващите шест месеца – сигурност, мигрантска рецесия, “Брекзит ”, многогодишната финансова рамка. “Как България се вмества в политиките по тези въпроси, по какъв начин ще ги сложи на европейската сцена и по какъв начин ще изиграе ролята на балансьор, която се чака от нея ”, запита Илияна Йотова. Според нея по тези тематики е била нужна необятна социална полемика. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР