През изминалата година всеки ден Световният океан е поставял нови

...
През изминалата година всеки ден Световният океан е поставял нови
Коментари Харесай

Световният океан с ежедневни рекорди през изминалата година

През миналата година всеки ден Световният океан е поставял нови върхове за по-високи температури. Това демонстрират данни на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

„ Амплитудата, с която предходните температурни върхове на морската повърхнина бяха усъвършенствани през 2023 година, а в този момент още веднъж през 2024 година, е забележителна “, споделя Джоел Хирши, началник на отдела за моделиране на морските системи в Националния океанографски център във Англия, пред Си Ен Ен.

Така може да се помогне за възобновяване на диви рифове, застрашени от изменението на климата

Средната световна температура на океана през 2023 година е била с 0,25 градуса по-висока от миналата година, споделя Грегъри К. Джонсън, океанограф от NOAA.

Това покачване е „ еквивалентно на стопляне за към две десетилетия в границите на една година “, добавя още той.

Според учените главните аргументи за това са световното стопляне, породено от индивида, и климатичният феномен „ Ел Ниньо “.

Основните последствия са върху морския живот и климата по света. Те предизвестяват, че стоплянето на Световния океан може да усили силата на ураганите и други рискови метеорологични феномени, в това число горещи талази и значителни превалявания.

Коралите избеляват

Снимка: Getty Images

Високите температури на океана могат да се окажат катастрофални и за морските корали. Затова предишното лято на 2023 година водолази започнаха да местят цели колонии от корали на по-дълбоки места в океана, където няма да им е толкоз топло.

В началото на този месец австралийските управляващи оповестиха седмо подред „ всеобщо избелване “ в Големия бариерен риф в Австралия. Това е събитие, породено от климатичните промени, при което коралите губят цвета си.

Експериментът се реализира за първи път с няколко типа млади корали

Когато температурите на водата са по-високи, коралите стартират да изхвърлят водораслите, които живеят в тъканите им, и по този начин стават изцяло бели. Те могат да преживеят избелването, само че са подложени на по-голям стрес и има опция да не оцелеят.

Данните от инструмента за наблюдаване на кораловите рифове на NOAA демонстрират, че казусът е отвън рамките на Австралия и че през идващите няколко месеца светът може да се сблъска с четвърто световно всеобщо избелване на коралите.

Ураганите зачестяват

Снимка: Reuters

Топлите океани основават предпоставки за по-силни урагани.

„ Колкото по-топъл е океанът, толкоз повече сила за поддържане на бурите има разполагаем “, споделя пред Си Ен Ен Карина Шукман, океанограф във Франция.

Температурите в северната част на Атлантическия океан, която е основна за образуването на урагани, са невиждани до момента. Това изненадва учените, които към момента се пробват да схванат аргументите за измененията.

„ Ако високите температури на океана се запазят през втората половина на 2024 година и се развие феноменът " Ла Ниня " - противоположният на " Ел Ниньо ", това ще усили риска от доста деен сезон на ураганите “, споделя Хирши.

Според нови данни сегашният феномен „ Ел Ниньо “ е един от най-силните в историята

Около 90% от непотребната топлота в света, създадена от изгарянето на нагряващите планетата изкопаеми горива, се съхранява в океаните.

„ Ел Ниньо “ отслабва и съгласно прогнозите ще се разсее през идващите няколко месеца, което може да изравни рекордните температури в океана, изключително в случай че го размени охлаждащият резултат на „ Ла Ниня “.

„ В предишното температурите на повърхността на Световния океан са се понижавали след прекосяването на " Ел Ниньо “, споделя Шукман.

Той прибавя, че сега е невероятно да се планува по кое време температурата ще спадне под рекордните равнища.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР