През изминалата година Полша е приела повече от 9,5 милиона

...
През изминалата година Полша е приела повече от 9,5 милиона
Коментари Харесай

1.5 млн. украинци останаха в Полша, 8 млн. се прибраха

През миналата година Полша е приела повече от 9,5 милиона украинци - най-вече дами и деца. Почти 8 милиона от тях са се върнали назад в родината си. 

Почти две трети от тези, които са останали, са съумели да си намерят работа. Украинците са отворили към 20 000 предприятия в Полша и са почнали работа в украински учебни заведения и по други планове. 

 
Децата би трябвало да учат някъде - или да продължат образованието си онлайн в украинските си учебни заведения, или да се запишат в полско или друго учебно заведение. В локалните учебни заведения просто няма задоволително място. 
Наталия Ровицка, учителка в украинско учебно заведение във Варшава

Марк учи в украинско учебно заведение във Варшава. Радва се, че всички предмети са на украински език. „ Вариантите ми са полска гимназия или образование в друга страна, тъй като интензивно уча британски език. Ако съумея, може би ще заминем за Англия. Това също се обмисля, само че към този момент сме в Полша и ще останем тук една година, а може би ще се върнем в Украйна. Плановете се трансформират всеки ден “, споделя той.

„ Знаете ли, аз съм изпълнена с признателност. Дойдох тук, в Полша, и ме посрещнаха хора, които не познавах. Осъзнаваме, че никой не ни дължи нищо, би трябвало сами да изкарваме пари, по тази причина работим. Разбираме, че децата ни са нашето бъдеще “, добавя Ровицка.

Експертите предизвестяват, че доста украинци към момента разчитат на помощи, с цел да се изхранват.

 

 
Преселниците повече или по-малко са се приспособили в Полша, само че в този момент има проблеми със заетостта и намирането на жилище. Време е да се създаде дълготрайна тактика за банкет.
Марта Ярошевич, Център за проучване на миграцията, Варшавски университет

„ Войната в Украйна докара до най-голямата миграционна рецесия в Европа след Втората международна война. Това е огромно предизвикателство за прилежащите страни. Само в Полша към момента има към 1,5 милиона украинци. Повечето от тях живеят ден за ден. Въпреки че доста от тях ще останат в страната, множеството биха желали да се върнат вкъщи допустимо най-скоро “, предава Магдалена Ходовник, Euronews Варшава.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР