През изминалата година коалицията БРИКС постави като приоритет намаляването на

...
През изминалата година коалицията БРИКС постави като приоритет намаляването на
Коментари Харесай

БРИКС: Саудитска Арабия и Китай – двете движещи сили в движението срещу долара

През миналата година обединението БРИКС сложи като приоритет намаляването на зависимостта от $ в интернационалната търговия.

Годишната среща на върха през 2023 година завърши с проекти за разширение с пет страни и разнообразни начинания, ориентирани към подсилване на локалните валути.

Саудитска Арабия е измежду петте нови страни, които ще се причислят към този съюз, дружно с Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Иран и Етиопия. Очаква се нейната роля в напъните на блока против $ да бъде забележителна.

Алиансът БРИКС доста провокира световната геополитика през 2023 година, като поредно оспорва открития световен ред и се застъпва за многополярност в интернационалните връзки. Неотдавнашните взаимни старания демонстрират евентуално продължение на тези трансформационни инициативи през идната година.

Забележително е, че както Китай, по този начин и Саудитска Арабия са подготвени да играят водеща роля в отклоняването от щатския $ в международен мащаб. Те се споразумяха за забележителен валутен суап, с което затвърдиха уговорката на Саудитска Арабия да употребява локалните валути на страните от БРИКС, като по този метод понижи зависимостта си от щатския $.

Дългогодишните връзки сред Саудитска Арабия и Съединените щати, изключително в границите на БРИКС, бяха централна точка. И въпреки всичко геополитическите последствия от нейното присъединяване в напъните за дедоларизация могат да бъдат монументални. Очаква се споразуменията за валутен суап сред Саудитска Арабия и страните членки на БРИКС да задълбочат този преход.

Споразумението сред Саудитска Арабия и Китайската национална банка за тригодишен валутен суап на стойност $6.93 милиарда, единствено в китайска валута, значи забележителна стъпка напред. Този ход усъвършенства достъпа на близкоизточната страна до локална валута и може да окаже евентуално влияние върху международния пазар, като вероятно промени позицията на щатския $ на него.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР