През изминалата 2018-а кметът Иван Тотев трябваше да отговаря на

...
През изминалата 2018-а кметът Иван Тотев трябваше да отговаря на
Коментари Харесай

Вместо интервю: Кметски бисери 2018

През миналата 2018-а кметът Иван Тотев трябваше да дава отговор на стотици въпроси, които интересуват жителите на Пловдив. Като врял и кипял в политиката човек, Тотев съумя да се измъкне от най-неудобните, други трансформира в скечове, почтени за творчеството на Уди Алън. И в осмата си управническа година Тотев все по този начин не си направи труда да отдели най-малко един ден от натоварената си кметска стратегия за приемен ден, в който да се среща с жителите. Затова пък постоянно използваше трибуната на локалния парламент за смешки и закачки с цялостен Пловдив.

В края на годината съумя да развесели половин България и да разплаче останалата половина, откакто отново в Общинския съвет разгласи, че ще разфасова на площада две свине за Коледа. После излезе от конфузната обстановка с обяснението, че това е просто обществен опит, който кметът провеждал със съгражданите си. А това той очевидно го може, тъй като какво друго с изключение на обществен опит с пловдивчани е затварянето на главния бул. " Цар Борис III Обединител " за цели 20 дни. И в пика на гражданското неодобрение да убедиш народа с постове от фейсбук, че цялата транспортна тъга е за тяхно положително. А най-хубавото от ръководството му занапред следва. Или както се споделя в оня анекдот за коравите глави: " в случай че сложим в един котел едно паве и главата на кмета, павето ще уври, главата на кмета - не ".

Ето по какъв начин през годината градоначалникът разкриваше елегантните си проекти за развиването на Пловдив или пък обясняваше някои дребни управнически неудачи:

Януари 2018 година

- Г-н Тотев, няма ли заплаха площад „ Централен ” да остане с разрушени плочки за Европейска столица на културата?

И.Т.: Важно е да се разбере, че 2019-а не е последната година в живота ни, че би трябвало да свършим всичко, за което всеки от нас е мечтал, като че ли по-късно ще завъртим ключа и ще затворим града. Има живот и след 2019-а.

Февруари 2018 година

- Как ще се показа Пловдив през 2019 година и няма ли да се посрамим пред непознатите туристи с разкопания градски център?

И.Т.: Този нрав по какъв начин да се представим пред чужденците не ми харесва. Звучи комплексарски. Пловдив ще е сполучлива Столица на културата.

Март 2018 година

- Съгласен ли сте с Веселина Сариева, че паветата на ул. " Отец Паисий " би трябвало да бъдат непокътнати?

И.Т.: Някаква доста странна нервност се случва последната седмица с Веска Сариева. Тя е наша другарка. Господ да я поживи и тя да пали свещи да не прекратим културната стратегия на общината, че не знам какво ще прави тогава. Но това е значимо, което очевидно се е разгоряло в Пловдив - за това дали да бъдат квадратни паветата или правоъгълни. Сега би трябвало сътрудниците да са снимали къде има правоъгълни павета, къде има квадратни павета, тъй като очевидно това е доста значимо. На „ Отец Паисий “ квадратните павета ще си останат квадратни павета, където са. Правоъгълните павета, където са, ще си останат правоъгълни павета. И Веска Сариева да е спокойна. Това е някаква нервност. Щом сме тръгнали да се хващаме за квадратните павета и кръглите павета, значи общо взето, че нямаме доста тематики, за които да се хванем.

Април 2018 година

- Г-н Тотев, по кое време ще бъде отворен зоопаркът?

И.Т.: Когато му пристигна времето.

Май 2018 година

- Няма ли да се усилят още повече тапите в центъра поради затварянето на " ухото " до Католическата черква?

И.Т.: Проблемът със тапите в Пловдив ще се реши с извеждането на трафика отвън центъра.

Юни - август 2018 година

Кметът постоянно излиза в заплатен или неплатен отпуск и поддържа връзка с жителите и публицистите единствено в краен случай. В този смисъл не създава и значими за Пловдив вести.

Септември 2018 година

Най-после вест от кмета за забавения ремонт на площад " Централен ".

И. Т.: В момента изпълнителят обикаля Гърция и Македония, откъдето може да се заявят количества от материала за настилката на площада

Октомври 2018 година

Темата с мръсния въздух се преекспонира. Не може, когато някой възпламени една гума и уредите отчетат покачване, да се твърди, че въздухът в целия град е замърсен.

Ноември 2018 година

- Г-н кмете, на ул. „ Георги Мамарчев ” гърмят водопроводните тръби. Ще се подменят ли при ремонта с парите от Оперативна програма " Региони в напредък "?

И.Т.:Гърмят ви главите!

Декември 2018 година

- Г-н кмете, по какъв начин ще се придвижват хората и по какъв начин учениците ще стигат до учебните заведения, когато се затвори бул. „ Цар Борис III Обединител ”?

И. Т.: Пеша.

Социалният опит с двете свине

Последната сесия на Общинския съвет се организира на 18 декември. Тържествено и изцяло съществено от трибуната на локалния парламент кметът афишира:

Каня ви всички на 26 декември в 12 часа пред Общината, с цел да спазим остарелия български бит, като ще разфасоваме две свине. Все повече хора нямат връзка със село, изключително младите, с цел да видят тази наша традиция за Коледа. Ние ще я възпроизведем тук, в Пловдив, с цел да знаят. Българските обичаи са част от културната стратегия на Европейска столица на културата.

Същия ден, незабавно след сесията, пред публицисти:

- На площада ли ще се колят прасетата?

И. Т.: Няма да колим свине, единствено ще ги разфасоваме. Ути Бъчваров ще донесе от София огромна скара. Месото ще се пече и ще се раздава гратис на хората. От 12 часа да заповядат на площада. Това е план, който е обвързван с българските обичаи. Имаме цяла глава в програмата на Европейска столица на културата, която се споделя Регионали, като ще имаме разнообразни събития. Част от плана е запазване на българските обичаи. Това, което плануваме в Коледните дни, не трябва да го принизяваме, като две свине на площада. Това ще е културно събитие с Ути Бъчваров дружно с национални реализатори, които ще пресъздадат българските традиции,

На 19 декември, в утринния блок на „ Нова ”:

И.Т.: Как си представяте да разфасоваме свине? Разбира се, че това няма по какъв начин да стане на площада. По този метод направихме провокация на публичното мнение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР