През изиналата седмица цялото общество беше потресено от убийството на

...
През изиналата седмица цялото общество беше потресено от убийството на
Коментари Харесай

Как да се предпазим от опасностите, които ни дебнат в мрежата и хакерските атаки

През изиналата седмица цялото общество беше потресено от убийството на 11-годишната Никол от Бургас.

Няколко дни след тежкия случай стана ясно, че момичето е имало 3 000 другари в обществената мрежа и точно там се е срещнала със обвинения за убийството - 15 годишен Иван. Хакерските офанзиви също започнаха да се трансформират в всекидневие. Екипът на Novini.bg се обърна към Александър Димитров, програмист и притежател на бизнеси в региона на IT сферата, който даде своите препоръки по какъв начин да избегнем оптимално заплахите, които ни дебнат в интернет.

"Хакерите могат доста елементарно да ни подслушват и гледат през камерите на телефоните, таблетите, преносимите компютри и даже Smart тв приемниците ни. Как да се защитят потребителите?

Първо. Никога не би трябвало да се отварят линкове, които са изпратени от непознати по Facebook, E-mail или където и да било. При отварянето на подобен линк може да излезе скрипт, който без да желаете ще инсталирате, което ще аргументи доста злонамерени неща на вашия телефон или компютър. Най-разпространени са спам скриптовете. Те изпращат автоматизирано на всичките ви другари някой линк за реклама. Аз също получавам съвсем всеки ден такива линкове, което приказва, че голяма част от потребителите в интернет не знаят по какъв начин въобще да се защищават.

Дори когато някой ви изпрати линк към някой естествен уебсайт, той може да е прилепил линка към някой сървър с препращане и да ви грабне IP-то, без даже да се осъмните, че линка е подправен, тъй като вие действително отваряте уеб страницата. След като ви е взел IP-то ще сканира устройството ви и ще може да разбере дали ползвате телефон или компютър, като по този метод може да открие дупки в сигурността ви, изключително в случай че ползвате телефон.

Съвсем допустимо е да ви хакнат камерата на телефона, преносимия компютър, тв приемника и да ви подслушват. Затова внимавайте какво отваряте и инсталирате. Слагайте лепенки на камерите на телефоните, преносимите компютри и тн., с цел да не може да ви следят. Използвайте антивирусни и защитни стени. Не давайте на никой да си играе с устройството ви и в случай че се осъмните, че става нещо необичайно с него, незабавно го преинсталирайте го или върнете фабричните настройки. Използвайте интернет единствено когато ви би трябвало. Не стойте свързани към интернет 24/7 в седмицата. Когато не го употребявате, изключете го от устройството си ", поучава Александър Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР